NOWY BOCIAN MORSKI

Od lat jest to jedna z ciekawszych restauracji w Sopocie. To miejsce, w którym tradycyjna kuchnia regionalna spotykała się z autorskimi pomysłami szefa kuchni i przyprawiana była nutką smaków z całego świata. Niedawno jednak Bocian Morski przeszedł metamorfozę i dołączył do restauracji specjalizujących się w daniach kuchni polskiej. Ma być smacznie jak w domu. A może nawet jeszcze smaczniej. 


prestiz

Historia powstania restauracji jest dość prosta – pasjonaci i wielbiciele dobrego jedzenia postanowili stworzyć miejsce z duszą i wyjątkowym klimatem. Po kulinarnych podróżach nadszedł jednak czas, by na nowo odkryć rodzime smaki. 

- Sprawdziliśmy się już w wielu różnych kuchniach, ale teraz postanowiliśmy wrócić do korzeni. Stąd właśnie pojawiła się u nas kuchnia polska – mówi szef kuchni Filip Miotke. 

Pomimo znaczących zmian w menu, bazą wszystkich dań niezmiennie będą regionalne produkty najwyższej jakości. Ceny na pewno nie wzrosną, a wręcz przeciwnie – będą bardziej przystępne. W nowej karcie pojawią się między innymi żur na domowym zakwasie, zrazy wołowe, pasztet, galareta, a także kopytka orzechowe z pieczoną kaczką.

Nowością będzie również wyjątkowy sposób przygotowywania dań, czyli kuchnia pięciu przemian, w której to sposób przygotowywania konkretnych składników jest istotnym elementem.

- Każdy z pięciu smaków – słodki, słony, ostry, kwaśny, gorzki – musi się przenikać i tworzyć spójną, harmonijną całość – tłumaczy Daria Radomska, właścicielka. - Odpowiednie ich połączenie, a nawet odpowiednia kolejność mieszania ich ze sobą, wydobywa z dań pełnię smaku. Jakiś czas temu zaczęłam gotować w ten sposób w domu i cała moja rodzina jest zachwycona – dodaje Daria Radomska. 

Listę dań przygotowywanych według zasad kuchni pięciu przemian każdego dnia znaleźć można w restauracji, na specjalnej tablicy. 

Bocian Morski to restauracja uhonorowana wieloma wyróżnieniami w branży gastronomicznej. Otrzymała między innymi trzy widelce na gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2015 i 2016, a także trzykrotnie znalazła się w polskiej edycji przewodnika Gault&Millau jako jedna z najwyżej ocenionych trójmiejskich restauracji. Zespół stawia przede wszystkim na jakość – brak półproduktów, naturalne składniki oraz własne przetwory i nalewki sprawiają, że każdy kto odwiedzi to miejsce, może smacznie zjeść i cieszyć się wyjątkowymi doznaniami kulinarnymi.

75
12/2016

Filolog, radiowiec, kiedyś pan z marketingu, teraz dzień po dniu w TVN24 i osobiście w Radiu Gdańsk. Pracuje w Warszawie, mieszka w Gdyni, bo bez morza nie może. Ma 40 lat i lubi swoje zmarszczki.