Grzegorz Labuda wyróżniony przez Gault&Millau

Grzegorz Labuda, szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku został uhonorowany tytułem Szef Kuchni Tradycyjnej w tegorocznej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska. Nagrody wręczono podczas uroczystego spotkania z cyklu Gault&Millau Tour, które odbyło się w prostych i eleganckich wnętrzach restauracji Szafarnia 10. Oprócz Grzegorza Labudy, uhonorowano także innych szefów kuchni.

Najzdolniejszą Kobietą Szefem uznano Iwonę Niemczewską ze szczecińskiej restauracji Po Drugiej Stronie Lustra. Wśród młodych szefów z regionu najlepszy okazał się Krzysztof Bielawski z restauracji Szeroka 9 w Toruniu. Nagroda dla Szefa Jutra trafiła do Mariusza Siwaka z Park Hotelu w Szczecinie. Szefem roku Gault&Millau Tour w Polsce Północnej został Sebastian Krauzowicz, szef restauracji Sfera by Krauzowicz w Toruniu.

Wszyscy laureaci przygotowali swoje dania popisowe. Królowały przegrzebki i podroby. Grzegorz Labuda zaserwował gościom kacze języki konfitowane w 85 stopniach oraz duszone serca drobiowe w towarzystwie kaszanki na bazie białej kaszy gryczanej doprawionej kaczą krwią oraz puree z jabłek z dodatkiem miodu lipowego, białego wina i goździka. 

- W restauracji Szafarnia 10 dbam o kulinarne tradycje Polski i naszego regionu, a podroby idealnie w tą tradycję się wpisują. W XVIII wieku w polskich dworach pracowało wielu kucharzy francuskich, którzy do menu przemycali takie przysmaki, jak ozorki, wątróbkę, policzki wołowe, czy serca. Dzisiaj te smaki odkrywamy ponownie, często w oryginalnych połączeniach smakowych - mówił Grzegorz Labuda.  

Szef kuchni Szafarni 10 przygotował także dla wszystkich gości lunch. Podano m.in. wątróbkę z dorsza oraz jajko nadziewane esencją z ogona wołowego.

Grzegorz Labuda

Gotowanie jest jego pasją i powołaniem. Karierę gastronomiczną rozpoczął w stylowym Zamku Jan III Sobieski, gdzie zakochał się w gotowaniu. Następne lata spędził w sopockiej restauracji w Villi Sedan i Hotelu Nadmorskim. Po kilku latach Pomorze zamienił na Wielkopolskę. Objął stanowisko Executive Chef w Boutique Hotelu Blow Up Hall w Poznaniu. Kolejne zawodowe kroki skierował na Mazury, skąd wrócił do Trójmiasta. Podczas swojej pracy gotował m.in. dla amerykańskiego prezydenta, finalistek konkursu Miss World, czy przywódców europejskich podczas polskiej prezydencji w UE. Autor książek kulinarnych, wśród których można wymienić: „Przysmaki szlacheckie”, „Domowa Paszteciarnia” czy „Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Wielbicielom dobrego jedzenia  znany jest jako osoba szukająca zapomnianych i nowych połączeń smakowych.