Grzegorz Labuda wyróżniony przez Gault&Millau

Grzegorz Labuda, szef kuchni restauracji Szafarnia 10 w Gdańsku został uhonorowany tytułem Szef Kuchni Tradycyjnej w tegorocznej edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska. Nagrody wręczono podczas uroczystego spotkania z cyklu Gault&Millau Tour, które odbyło się w prostych i eleganckich wnętrzach restauracji Szafarnia 10. Oprócz Grzegorza Labudy, uhonorowano także innych szefów kuchni.


Max Radke

Najzdolniejszą Kobietą Szefem uznano Iwonę Niemczewską ze szczecińskiej restauracji Po Drugiej Stronie Lustra. Wśród młodych szefów z regionu najlepszy okazał się Krzysztof Bielawski z restauracji Szeroka 9 w Toruniu. Nagroda dla Szefa Jutra trafiła do Mariusza Siwaka z Park Hotelu w Szczecinie. Szefem roku Gault&Millau Tour w Polsce Północnej został Sebastian Krauzowicz, szef restauracji Sfera by Krauzowicz w Toruniu.

Wszyscy laureaci przygotowali swoje dania popisowe. Królowały przegrzebki i podroby. Grzegorz Labuda zaserwował gościom kacze języki konfitowane w 85 stopniach oraz duszone serca drobiowe w towarzystwie kaszanki na bazie białej kaszy gryczanej doprawionej kaczą krwią oraz puree z jabłek z dodatkiem miodu lipowego, białego wina i goździka. 

- W restauracji Szafarnia 10 dbam o kulinarne tradycje Polski i naszego regionu, a podroby idealnie w tą tradycję się wpisują. W XVIII wieku w polskich dworach pracowało wielu kucharzy francuskich, którzy do menu przemycali takie przysmaki, jak ozorki, wątróbkę, policzki wołowe, czy serca. Dzisiaj te smaki odkrywamy ponownie, często w oryginalnych połączeniach smakowych - mówił Grzegorz Labuda.  

Szef kuchni Szafarni 10 przygotował także dla wszystkich gości lunch. Podano m.in. wątróbkę z dorsza oraz jajko nadziewane esencją z ogona wołowego.

Grzegorz Labuda

Gotowanie jest jego pasją i powołaniem. Karierę gastronomiczną rozpoczął w stylowym Zamku Jan III Sobieski, gdzie zakochał się w gotowaniu. Następne lata spędził w sopockiej restauracji w Villi Sedan i Hotelu Nadmorskim. Po kilku latach Pomorze zamienił na Wielkopolskę. Objął stanowisko Executive Chef w Boutique Hotelu Blow Up Hall w Poznaniu. Kolejne zawodowe kroki skierował na Mazury, skąd wrócił do Trójmiasta. Podczas swojej pracy gotował m.in. dla amerykańskiego prezydenta, finalistek konkursu Miss World, czy przywódców europejskich podczas polskiej prezydencji w UE. Autor książek kulinarnych, wśród których można wymienić: „Przysmaki szlacheckie”, „Domowa Paszteciarnia” czy „Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Wielbicielom dobrego jedzenia  znany jest jako osoba szukająca zapomnianych i nowych połączeń smakowych.

73
10/2016

Są jak piękne kolorowe ptaki. Jak truskawki, które pachną zapowiedzią letniej przygody. Są jak pieprz i sól, niezbędne by życie miało smak.