Jest w Sopocie miejsce, w którym posmakujecie prawdziwej polsko - kaszubskiej kuchni. Restauracja Cafe Polskie Smaki znajduje się w malowniczej Rotundzie Domu Zdrojowego i jako jedna z nielicznych serwuje dania regionalne, specjały kaszubskiego regionu i wyborne polskie smaki – takie, jakie przygotowywały nasze mamy i babcie w nieco wykwintniejszej odsłonie. Jednym słowem, dobytek Kaszub w czystej postaci!  Wiemy, bo byliśmy
na oficjalnej prezentacji nowego menu.

Polskie Smaki to miejsce, gdzie zaznać można prawdziwej kaszubskiej kultury. Restauracja powstała w maju, z inicjatywy hotelu Sheraton. W menu restauracji królują proste dania oparte na lokalnych produktach i tradycyjnych recepturach. Śledź, sandacz, dorsz, troć bałtycka, kaczka, grzyby, kasza, ziemniaki z koperkiem, pierogi, smalec – większość potraw to duma Kaszub.

- Menu restauracji jest proste, ale w tej prostocie widać jego siłę – podkreśla Krystian Szidel, szef restauracji. Jestem naprawdę dumny z niektórych dań, mam na myśli tatar z troci bałtyckiej, ryby, która jest w 100% regionalna, czy z sielawy sprowadzanej
specjalnie z Wdzydz Kiszewskich, której nie zjemy nigdzie indziej w Sopocie. Jakbyśmy chcieli, to w każdym daniu doszukalibyśmy się jakiejś historii, korzeni kaszubskich. Kurki podane dzisiaj z polędwiczką, przywieziono rano z kaszubskich lasów, a gęsina, którą zaserwowałem również pochodzi z fermy na Kaszubach - dodaje Krystian Szidel.

Oprócz wyśmienitych pierogów z kaczką i karmelizowanym jabłkiem, czy śledzia marynowanego w cytrynie i occie jabłkowym, do ciekawszych dań należy zupa rybna zakwaszana sokiem z ogórków kiszonych (!). Zupa gotowana jest według tradycyjnej receptury zaczerpniętej od lokalnych rybaków.

Mimo, że to kuchnia tradycyjna, jest tu miejsce na nowości. Dowodem na to jest sandacz smażony z sosem rakowym, podawany z gołąbkiem z kapusty z soczewicą, szalotką z tymiankiem i karmelizowanymi rzodkiewkami – kaszubska potrawa w wyjątkowej interpretacji. 

Wyśmienitym daniom towarzyszą najlepsze polskie wina, cydry, lokalnie warzone piwo, czy nalewki. Na szczególną uwagę zasługuje kaszubska wódka Vestal Pomorze wyrabiana przez cenionego przedsiębiorcę, Johna Borrella. 

- W karcie alkoholi znajdziemy między innymi znakomity Cydr Tradycyjny z Trzebnicy oraz piwo z Browaru Starogdańskiego, które od 50 lat warzone jest według nienaruszonej, tradycyjnej receptury. Jeśli chodzi o wina to warto spróbować Pinot Gris ze Srebrnej Góry, które nawiązuje do sięgającej początku X wieku historii lokalnych upraw winorośli oraz klasztornych tradycji wytwarzania wina. Dysponujemy też szeroką ofertą polskich wódek: Vestal Pomorze, J.A. Baczewski, Ostoya, Potocki, czy Belvedere, naprawdę jest w czym wybierać – zapewnia Andrzej Strzelecki, sommelier.

Zwieńczeniem wieczoru był deser serwowany przez cenionego cukiernika, Andrzeja Frelaka –szarlotka z owocami leśnymi, sosem kardamonowym oraz domowymi lodami waniliowymi. Jak mówi stare kaszubskie przysłowie: „Nie gadôj, jaż ùzdrzisz” (Nie mów, zanim nie zobaczysz) – my byliśmy, warto!