Wino i Jazz W Białym Króliku

Uroczysta kolacja w gdyńskiej restauracji Biały Królik zwieńczyła tegoroczną trasę polskiej edycji imprezy Wino & Jazz. To połączenia doznań kulinarnych i muzycznych w towarzystwie najlepszego wina pochodzącego z renomowanych, światowych winnic. 

Cały tour "Wino&Jazz" stał się autentycznym szlakiem stylu i smaku, potrafiącym dostarczyć wysublimowanych wrażeń i przeżyć koneserom jakościowego trendu "slow life". W restauracji Biały Królik dominowało menu autorskie szefa kuchni Marcina Popielarza.
Podano m.in. dorsza z białą rzodkwią, siemiem lnianym i kuskusem z kalafiora i szpinaku, przepiórcze jajko w kaszubskiej jagnięcinie, halibuta solankowego w czarnej, indyjskiej soli Kala Namak w towarzystwie żabiego udka, zupę z sera Bursztyn i suszonych borowików, policzki wieprzowe z czarną soczewicą i topinamburem, a kolację zwieńczył antrykot wołowy z Pniew.
Wina pochodzące z winnic Cantina di Gallura (Sardynia), Marchesi de’ Cordano (Abruzja) i Castello di Monterinaldi (Toskania) były prezentowane przez jedna z najlepszych włoskich sommelierek AIS, Elenę Schipani. To niezwykłe spotkanie świata wina, kuchni, sztuki i jazzu uświetnione zostało recitalem świetnie zapowiadającej się młodej artystki Izabeli Krasuckiej oraz znakomitego pianisty Stanisława Deji. Artyści zebrali wielkie brawa, również od takich znakomitości jak Leszek Możdżer, Leszek Kułakowski czy Stanisław Danielewicz. 

70
07/2016

Mówi, że kilka razy umarł, dlatego stara się nie marnować swego życia. Tomasz „Lipa” Lipnicki opowiedział nam o swych życiowych priorytetach, o Nowym Porcie, gdzie się urodził i nadal mieszka i o radości, jaką daje mu tworzenie muzyki.