Niejednokrotnie nasza motywacją do działania jest dążenie do szczęścia, ale co to naprawdę oznacza być szczęśliwym? We wschodniej filozofii szczęście to stan zadowolenia z obecnej chwili, bez martwienia się przeszłością, która minęła oraz bez niepokoju o przyszłość, która niezależnie od czynionych planów potrafi być zaskakująca. Przy ulicy Szafarnia 11 w Gdańsku są dwa miejsca, gdzie zwraca się szczególną uwagę na celebrację chwili, która może być wyjątkowym momentem w trakcie dnia, kiedy spokój i stan zadowolenia dostępne są nie tylko dla mnichów czy joginów.

Docenieniu walorów chwili pomagają widok na Motławę pełną jachtów, Żurawia będącego świadectwem kupieckiej tradycji Gdańska, piękną panoramę Starego Miasta, a ponadto wyjątkowe wnętrza dwóch lokali, Delmonico Cut Steakhouse oraz UMAM Marina Patisserie & Art.

W restauracji Delmonico Cut Steakhouse goście mają okazję zasmakowania steków przyrządzonych z mięsa krów japońskiej rasy Wagyu (znanej również jako Kobe), które hodowane są na kaszubskim terenie objętym ochroną Natura 2000, w gospodarstwie prowadzonym bezpośrednio przez właścicieli restauracji. Sposób chowu w wielu obszarach różni się od tradycyjnego, począwszy od jakości wyżywienia, sposobu traktowania oraz komfortu życia zwierząt. Bydło traktowane jest wyjątkowo, co wpływa na smak i strukturę mięsa. 

Charakterystyczna, bardzo intensywna marmurkowatość (to znaczy zawartość tłuszczu w mięsie) zapewnia delikatność, soczystość, aromat i wyjątkowy smak mięsa. Różnorodność gramatury steka zależy od cięcia, które kucharze wykonują osobiście. Czy faktycznie jest to prawda, że te steki są smaczniejsze? Bezwzględnie należy sprawdzić samemu, ci co już wypróbowali potwierdzają, że szczęście i zadowolenie krów wyczuwa się w każdym kęsie.

O UMAM pisano już wiele przy okazji nagrodzenia Krzysztofa Ilnickiego, szefa pracowni cukierniczej znajdującej się na terenie Garnizonu, nagrodą Grand Prix dla najlepszego cukiernika, przyznanej w marcu 2016 r. przez Francuską Akademię Gastronomiczną AIG. W UMAM Marina, miejscu stworzonym przez fanów smaków komponowanych w UMAM, znaleźć można coś więcej niż ciastka, choć sztuka cukiernicza jest niewątpliwie tematem przewodnim tego miejsca. 

Chwili przyjemności sprzyja sztuka odbierana za pomocą wielu zmysłów. Na ścianach prezentowane są obrazy gdańskiej artystki Magdy Benedy – kolorowe i pełne radości, naprzeciw dzieła sztuki cukierniczej skłaniające do refleksji, czy podziwiać, czy jeść. Dopełnieniem kulinarnej rozkoszy są lody Grzegorza i Adama Kasprzyków z Władysławowa, który poświęcił im ostatnie 20 lat swojego życia oraz wyśmienita kawa. 

Warto sprawdzić, kiedy topowy model ekspresu obsługiwany jest przez Mateusza Kędzia, który na życzenie potrafi wyczarować z kawy i mleka, kotka, misia rozetę i wiele innych wzorów. Drogę do osobistego szczęścia wynikającego z pogody ducha i zadowolenia z chwili bieżącej każdy musi znaleźć samodzielnie, niewątpliwie można sobie pomóc poprzez pozwolenie innym na traktowanie się w nadzwyczajny sposób. W Delmonico Cut Steakhouse oraz UMAM Marina wiedzą jak pozwolić gościom czuć się wyjątkowymi. Po prostu warto te miejsca odwiedzić.