Wiosenne smaki w Starym Maneżu

Matias holenderski z Restauracji Morska

Karol Kacperski

W Starym Maneżu odbyła się kolejna edycja kulinarnego festiwalu Smakuj Trójmiasto, tym razem pod hasłem „Spring Edition”. Nie zabrakło pysznych sałatek ze świeżych warzyw, pachnących zup, świeżych ryb, słodkich wypieków, a festiwalowi towarzyszył aromat wiosennych ziół.

W Starym Maneżu swoją ofertę zaprezentowało ponad 40 wystawców z Trójmiasta i okolic, głównie restauracje. Można było skosztować zarówno dań prostych, jak gołąbki z grzybami i pesto z rucoli (Restauracja Czarny Kos), ale też tych bardziej wykwintnych i egzotycznych, jak np. ośmiornica ze szparagami (Restauracja Morska), mango lassi (Lao Thai), czy kozi ser zapiekany w cieście z piklowanym burakiem (Prologue). 

Wiosenne smaki to również aromatyczne zupy. Tutaj naszą uwagę zwróciła zupa latte z groszku z mleczkiem kokosowym (Restauracja OtwARTa), zupa z ryb i owoców morza (Restauracja Morska) oraz tajska zupa tom yum z krewetkami podana w oryginalnej wersji bez mleczka kokosowego (Lao Thai). 

Furorę zrobiły też ryby, szczególnie matias holenderski i okoń morski z Restauracji Morska oraz pierogi podawane przez różne restauracje z różnym nadzieniem. Nam najbardziej zasmakowały pierogi z bobem (Marmolada Chleb i Kawa) oraz z twarogiem, szałwią i dynią (Restauracja Kotlet). Na deser nie mogło zabraknąć słodkości - słynnych francuskich macaronsów (Monsieur Armand), cytrusowych lemoniad (Eliksir), czy lodów z wiosenną kolendrą (T. Deker).