Najlepsze smaki Restaurant Week

Delmonico Cut, Przystanek Orłowo, Eliksir, Panorama i Numero 1 to najlepsze wg gości  trójmiejskie restauracje ostatniego festiwalu Restaurant Week. Przez cały tydzień mieszkańcy Trójmiasta mogli próbować trzydaniowe menu w kilkunastu restauracjach w festiwalowej cenie 39 zł.


Max Radke

W Delmonico Cut w Sopocie największą popularnością cieszyło się menu, w skład którego wchodził tatar wagyu podawany jako przekąska, wołowina po burgundzku z puree ziemniaczanym jako danie główne oraz creme brulee na deser. Z kolei w Przystanku Orłowo szef kuchni Kamil Sadowski uraczył gości wyborną zupą tajską, policzkami wołowymi i tartą brulee na deser. 

Oryginalnie i smacznie było też w Numero1 w Gdańsku. Na przekąskę pomidor w całości pieczony z mozzarellą, bazylią i orzechami podany na grzance z serem provolone. Danie główne to domowej roboty tagliatelle barwione atramentem z kałamarnicy z owocami morza, pomidorkami w wybornym winno -maślanym sosie doprawionym czosnkiem i aromatycznymi ziołami. Na deser panna cotta z delikatnym sosem pomarańczowym.

Restauracja Panorama w Gdyni podawała m.in. krem z kukurydzy z pestkami dyni, polędwiczki wieprzowe w sosie serowym ze szparagami i ziemniakami pieczonymi w ziołach, a na deser ciasto karmelowe z wiśniami. W gdańskim Eliksirze na przekąskę zaś podano jajo poached, gąbkę grzybową i groszek, a wszystko połączone ze sobą sosem holenderskim. Danie główne to miks różnorodnych smaków. czyli prasowany boczek, marchew, gorczyca i jabłko. Zwieńczeniem posiłku były lody jogurtowe z rabarbarem i orzechami.

68
05/2016

Waldemar Malicki to ukochany pianista Polaków. Zachwyca, bawi, zaskakuje. Na koncertach Filharmonii Dowcipu zawsze pojawia się komplet publiczności.