Koncertem Sławka Jaskułke zainaugurowano cykl spotkań "Kolacja ze sztuką", którego organizatorem są właściciele restauracji Mondo di Vinegre znajdującej się w Muzeum Emigracji w Gdyni. Po koncercie, który wspaniale wybrzmiał w murach modernistycznego budynku, goście przenieśli się do restauracji na pięciodaniową kolację degustacyjną. 

Muzyką Sławka Jaskułke można, a nawet trzeba się delektować. Artysta zaprezentował utwory z płyt "Sea" oraz "Moments" - niezwykle nastrojowe, spójne kompozycje wprowadziły gości w refleksyjny nastrój, który pozwolił też delektować się pysznymi smakami oraz celebrować chwilę. 

Goście powitani zostali klasycznym, pysznym Prosecco Mionetto. To włoskie wino musujące produkowane z białych winogron szczepu Glera, uprawianych w prowincji Treviso, urzekło gości subtelnie wyczuwalną nutą miodu, dojrzałego jabłka i soczystej brzoskwini. Kolacja rozpoczęła się od degustacji przystawek - podano, m.in. wędzonego jesiotra z creme fraiche i pikantne chorizo z hiszpańskiej kiełbasy wieprzowej w fondue z trzech rodzajów sera. 

Po przystawkach nadszedł czas na zupę. Bouillabaisse to zupa rybna popularna w basenie Morza Śródziemnego. Do przyrządzenia zupy wykorzystuje się różne gatunki ryb morskich, oraz małże i krewetki. Wyrazisty smak uzyskuje się dzięki gotowaniu i późniejszemu odcedzaniu aromatycznego wywaru, a pomysłem Marcina Kowalskiego, szefa kuchni Mondo di Vinegre, było doprawienie jej alkoholem anyżowym. Strzał w 10!

Danie główne to pieczona pierś z perliczki w towarzystwie szparagów, puree z gotowanych kasztanów i z sosem przygotowanym z żółtek, estragonu i wina. Wyborne połączenie smaków. Na deser podano brownie z mango i lodami kokosowymi.