Sushi podawane na niezliczoną liczbę sposobów, japoński rosół ramen, sernik z herbatą matcha, curry, krewetki, sajgonki, kimchi, pierogi gyoza i cała gama innych pyszności - tak można podsumować drugą edycję kulinarnego festiwalu Smakuj Trójmiasto. W Sztuce Wyboru na gdańskim Garnizonie tym razem królowały smaki azjatyckie. 

Specjały kuchni japońskiej, chińskiej, wietnamskiej, koreańskiej, indyjskiej, tajskiej i wielu innych azjatyckich kuchni serwowały trójmiejskie restauracje. Nie zabrakło też popularnych foodtrucków. Największą popularnością cieszyło się oczywiście sushi, niemniej my postanowiliśmy zejść z utartych kulinarnych szlaków i rozsmakować się w daniach mniej oczywistych. 

Rozgrzewającą moc ma ramen, tradycyjna japońska zupa składająca się z makaronu, rosołu oraz innych dodatków - w zależności od przepisu. Mogą to być pędy bambusa, wodorosty, kiełki sojowe, cebula, kukurydza, chilli, mięso mielone, drobiowe, wołowe, ryby i owoce morza, jajko na twardo, grzyby i wiele, wiele innych. Ramen nie ma sformalizowanego przepisu. Każdy kucharz i serwujący go lokal wymyśla własną recepturę. W Sztuce Wyboru ramen serwował foodtruck AkitaRamen.

Nasze kubki smakowe pozytywnie zareagowały też na sałatkę z mango i krewetkami, wegańskie spring rolls, japońskie pierożki gyoza przyrządzane na parze, czy też koreańskie danie bipimbap, czyli ryż z mięsem mielonym, warzywami i sosem.