Przepis na kaczkę


prestiz

SKŁADNIKI:

Pierś kacza 2 szt. 

 

Marynata: 

Ząbek czosnku - plasterki 

Gałązka rozmarynu - listki 

Szczypta pieprzu młotkowanego 

 

Kluski szare: 

0,4 kg ziemniaków  

1 jajko 

1 łyżka maki ziemniaczanej 

2 łyżki maki pszennej 

Sól i pieprz do smaku 

 

Sos z czerwonego wina

100 ml Wino czerwone np. Barolo 

2 łyżki masła 

Sól i pieprz do smaku 

50 g jarmuż 

1 jabłko 

Szczypta majeranku 

1 łyżeczka miodu 

1 łyżka masła klarowanego 

1 łyżeczka prażonych orzeszków piniowych

PRZYGOTOWANIE:

Pierś kaczą myjemy i osuszamy, nacinamy skórę w „krateczkę” i marynujemy. Zostawiamy na noc w lodówce. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane, starte ziemniaki odciskamy na sitku. Do gotowej masy dodajemy jajko, łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej, sól i pieprz. Łyżką formujemy małe kluski, obtaczamy w mące pszennej i gotujemy w osolonym wrzątku.

Oczyszczone liście jarmużu  gotujemy we wrzątku aż będzie miękki następnie wkładamy do zimnej wody.  Jabłka oczyszczamy i kroimy na ćwiartki. Pierś kaczą oczyszczamy z marynaty, smażymy na gorącej patelni od strony skóry, następnie przekręcamy, około 2 min z każdej strony. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 120 ˚C na 10-15 min w zależności od upodobań. Odlewamy tłuszcz z patelni i wlewamy czerwone wino, redukujemy do 1/3 objętości, dodajemy zimne masło, które zagęści sos, doprawiamy do smaku. Na oddzielnej patelni podsmażamy ugotowane kluski i jarmuż, przyprawiamy, odstawiamy na bok. Następnie na tej samej patelni karmelizujemy jabłka, dodajemy miód i majeranek.

Na talerz układamy kluski, jarmuż i jabłka, kroimy kaczkę i polewamy sosem,  

 

Smacznego

 

64
01/2016

Otwarta, ambitna i - jak mówi o sobie - na co dzień trochę roztrzepana, ale jak trzeba bardzo dobrze zorganizowana.