Fenomen Tako

Kiedy w dodatku kulinarnym zamieściliśmy artykuł o gdyńskim Tako – zawrzało. Okazało się, że miejsce to wzbudziło ogromne zainteresowanie przede wszystkim dlatego, że trudno je sklasyfikować i zaszufladkować. Ni to restauracja, ni slow food może  street food… Niby Meksyk ale raczej coś więcej niż klasyczny Meksyk, Taki Fusjon Mexico. Kto i co za tym wszystkim stoi? Sprawdziliśmy.

Wchodząc do Tako, trudno nie zauważyć czarnej tablicy i wyrysowanej na niej kredą słynnej skali pikantności sals. Na samym dole znajdują się kwaśna śmietana -1 i guacamole 0, następne w kolejności są salsa BBQ 1, salsa pico de gallo mango 2, i tak aż do salsa muerta 7 (z hiszp. śmierć). Na śmiałków jednak już wkrótce czekać tu będzie prawdziwa gratka – specjalnie sprowadzony gatunek papryki chilli Carolina Reaper, która zapewne otrzyma dziesiątkę na skali ostrości (jest dwukrotnie bardziej pikantna od 7). 

- Według Księgi rekordów Guinnessa to najostrzejsza papryka świata, która osiąga 2 miliony s skali Scoville’a - z dumą podkreśla Dominik, założyciel Tako.

 Dla porównania papryczki jalapeno, czy przyprawa tabasco osiągają 2500-8000 SHU (Scoville Hotness Unit). Ja za to polecam filmiki na YouTube, gdzie zobaczyć możecie reakcje osób próbujących Carolina Reaper. Widok bezcenny… Zapewniam. A skoro jesteśmy już przy mediach społecznościowych, zdecydowanie warto obejrzeć zdjęcia zamieszczane przez szefa kuchni Tako Pawła Borkowskiego (@pawelborkowski2011), który doświadczenie zdobywał w najlepszych trójmiejskich restauracjach. Fotki zrobionych przez niego dań to prawdziwe małe dzieła sztuki i uczta dla naszych oczu (nie polecam oglądać „na głodnego”). Paweł pokazuje też, że jedzenie to coś więcej niż tylko połączone ze sobą produkty, nawet jeśli serwowane jest na jednorazowym talerzu 

 Wracając do tego, co ostre i pikantne. Obowiązkową pozycją w Tako (poza absolutnie genialnym policzkiem wołowym w tacosach kukurydzianych) jest tako spicy nalewka. To opcja dla twardzieli, ale jeśli wolicie coś łagodniejszego, wówczas warto zapytać obsługę, jaka inna nalewka jest obecnie dostępna. Tu nikt nie boi się eksperymentów, i tak np. w czasie okołoświątecznym Tako raczyło gości m.in. nalewką z wędzonego suszu owocowego, jak i w wielu innych oryginalnych smakach. To jednak dopiero początek. Każdy bowiem wie, że nie ma Meksyku bez mezcali (jak mówi meksykańskie przysłowie – Para todo mel, mezcal, y para todo bien tambien – na wszystko co złe mezcal, na wszystko co dobre też), które trudno znaleźć w innych trójmiejskich lokalach. To narodowy trunek, który choć przypomina tequilę, to jednak różni się od niej smakiem, procesem produkcji i… robakiem, który znajduje się w butelce. W Tako nie brakuje też oczywiście samej tequili, której wybór wciąż się powiększa. W tym roku Tako zamierza zaprosić ambasadora tequili prosto z Meksyku, a spotkanie z nim na pewno będzie nie lada gratką dla wszystkich amatorów tego trunku. 

 Dużą zaleta tego miejsca jest umiejętność słuchania. Tako bowiem otwarte jest na opinie oraz sugestie gości i potrafi dostosowywać się do ich  potrzeb. Najlepszym tego dowodem jest chociażby oddzielenie kuchni od reszty lokalu. Choć z początku zamysł był taki, że każdy będzie mógł podpatrzeć, co dzieje się „za kulisami”, to jednak ze względu na hałas i  zapachy (choć bardzo apetyczne), właściciel zmienił koncepcję. Dzięki temu goście mogą swobodnie spędzić tu więcej czasu przy nietypowych daniach i ciekawych trunkach. To miejsce sprawdzi się też świetnie na wieczorne spotkanie ze znajomymi przy piwie lub egzotycznych margaritach,  

Warto podkreślić, że każde danie, jak i wszystkie salsy w Tako są własnej roboty, przyrządzane od podstaw, zgodnie z filozofią slow food. Ze względu na nieustannie panujący trend odchudzania dań, także tu zagoszczą dania fit. I tak na przykład ser cheddar, choć stanowi podstawę m.in. burritos, to jednak specjalnie dla tych, którzy wolą wersję „odtłuszczoną”, powstała nowa receptura tego dania. W Tako dostępne są też dania wegetariańskie i bezglutenowe, a zupy robione są na wywarach warzywnych, bez mącznych zagęszczaczy. Całe menu znajdziecie na fb/ takogdynia w zakładce menu, ale najlepiej przyjść tu i na własnych kubkach smakowych przekonać się na czym polega fenomen gdyńskiego Tako.

64
01/2016

Otwarta, ambitna i - jak mówi o sobie - na co dzień trochę roztrzepana, ale jak trzeba bardzo dobrze zorganizowana.