duszony kark wołowy z czerwoną fasolą, grzybami i wędzonymi chipotles


prestiz

SKŁADNIKI:

1 kg karku wołowego pokrojonego w kostkę o boku 2cm

1 biała cebula pokrojona w drobną kostkę

1 ząbek czosnku drobno posiekany

2 pomidory bez pestek

200g pomidorów krojonych z puszki

200g boczniaków

70g suszonych podgrzybków

150g czerwonej fasoli

liście jarmużu

koncentrat pomidorowy

łagodna musztarda miodowa

miód gryczany

sos worcestershiredomowego wyrobu sos chipotle BBQ

mielona słodka papryka

sól morska

świeżo mielony czarny pieprz

esencjonalny bulion cielęcy

natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczony, pokrojony w kostkę o boku 2cm oraz doprawiony solą morską i grubo mielonym czarnym pieprzem kark wołowy smażymy na mocno rozgrzanej patelni mocno rumieniąc mięso, uważając przy tym by go nie przypalić.

Mięso smażymy porcjami, następnie przekładamy je do brytfanny a na tej samej patelni szklimy biała cebulę, dorzucając pod koniec czosnek oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Smażymy wszystko przez krótką chwilę, dodajemy pomidory z puszki. Czekamy by nadmiar płynu odparował po czym przelewamy wszystko do brytfanny z mięsem razem z namoczonymi wcześniej podgrzybkami wraz z powstałą esencją grzybową. Do naczynia z mięsem dodajemy także 2 łyżki miodu gryczanego, 2 łyżki musztardy, słodką paprykę, 50ml sosu BBQ, 20ml sosu worcestershire i podlewamy wszystko bulionem tak by nie przykrył on całkowicie mięsa. Doprowadzamy całość do wrzenia, skręcamy ogień, przykrywamy brytfannę i na wolnym ogniu dusimy mięso przez mniej więcej 1,5h. Po upływie tego czasu dodajemy ugotowaną wcześniej czerwoną fasolę, boczniaki i dusimy całość przez kolejne pół godziny lub do czasu gdy mięso zacznie się niemal rozpadać. W tym momencie wrzucamy pomidory. Na koniec doprawiamy gulasz, dodajemy porwane liście jarmużu i posiekaną natkę pietruszki. Gotowe danie podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati. 

64
01/2016

Otwarta, ambitna i - jak mówi o sobie - na co dzień trochę roztrzepana, ale jak trzeba bardzo dobrze zorganizowana.