Smaczne przepisy - Filet z okonia morskiego

Filet z okonia morskiego z zielonym peczakiem, karczochami, boczniakiem ostrygowym, baby szpinakiem i burakami gotowanymi w malinach


prestiz

Składniki

Filet z okonia morskiego 120-140g

masło 60g

wino białe 40ml

sok z cytryny 10ml

kasza pęczak 100g

bazylia 8g

szpinak(najlepiej baby)40g

parmezan 10g

karczochy 1szt

boczniak ostrygowy 50g

buraki 100g

pure z malin 70ml

sól/pieprz do smaku

oliwa z pierwszego tłoczenia 50ml

Filet z okonia doprawiamy od strony mięsa solą i pieprzem.Na patelni rozpuszczamy masło i lekko przesmażamy rybę skórą do góry,po minucie podlewamy rybę winem i sokiem z cytryny i przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu około 6-7min.Rozgrzewamy rondel,dodajemy odrobinę masła i wsypujemy pęczak i prażymy około 2min,następnie podlewamy winem,jak alkohol z wina odparuje zalewamy kaszę wodą i gotujemy do miękości kaszy.bazylię,oliwę i 20g szpinaku blęduiemy na gładką masę i dodajemy do ugotowanego pęczaku z startym parmezanem i mieszamy do polączenia się składników.Buraka obieramy ze skórki,kroimy na cząstki,wkładamy do rondelka i zalewamy pure z malin.Gotujemy do miękości buraków.Karczocha obieramy z pierwszych twardych liści,serca karczochów kroimy na cztery(karczoch może być w zalewie),boczniaka kroimy w paski grubości 2cm.Rozgrzewamy patelnie dodajemy masło nastepnie karczochy,pokrojone boczniaki i smażymy około 7min.na koniec dodajemy świeży szpinak.

 

61
10/2015

Od czwartku do niedzieli wstaje w środku nocy po to, by rano przekazywać nam najświeższe informacje z kraju i ze świata.