Skandynawskie smaki w Gdyni

Przemysław Woźny, szef kuchni

Krzysztof Nowosielski

Pieczeń wołowa, stek z polędwicy, kotlet schabowy, kaczka, burgery, a także ryby i owoce morza. Wszystko w skandynawskim stylu - tak prezentuje się kulinarna oferta restauracji GåRD Nordic Kitchen w hotelu Courtyard by Marriott w Gdyni. O tym jak smakują skandynawskie dania mogliśmy się przekonać podczas degustacji w formie live cooking. 

Każdy, kto myśli, że kuchnia skandynawska jest pozbawiona finezji, zmieni zdanie po degustacji dań przygotowanych przez szefa kuchni Przemysława Woźnego. Degustację warto zacząć od podawanej na przystawkę klasycznej szwedzkiej sałatki Tost Skagen. Jak sama nazwa wskazuje jest to tost przygotowywany na podsmażanym maśle z marynowanymi krewetkami i świeżym chrzanem. 

Krem z borowików i topinamburu pozytywnie zaskakuje połączeniem oryginalnych smaków. W karcie nie brakuje dań mięsnych, takich jak carpaccio z jelenia, czy kaczka w pomarańczowym demi-glace przygotowywana metodą sous vide. Dodatkiem do kaczki są pieczone jabłka i pełna korzennych aromatów czerwona kapusta. Jednym z najpopularniejszych dań jest natomiast norweski dorsz podawany z krewetkami i jajkiem. 

- Mamy otwartą kuchnię, więc goście mogą obserwować kucharza, który przygotowuje dla nich danie - mówi Przemysław Woźny, szef kuchni GåRD. - Podstawą kuchni skandynawskiej są ryby i owoce morza, ale też wieprzowina i dziczyzna. Skandynawowie wykorzystują wiele przypraw korzennych, nie stronią od słodkich smaków, dużo marynują. To oparta na długiej tradycji, prosta kuchnia. My ją odrobinę wzbogacamy o elementy kuchni fusion - dodaje Przemysław Woźny.

Inne atuty restauracji GåRD Nordic Kitchen to widok na morze, letni ogródek oraz menu do przeglądania na tabletach.