szparagi:
pęczek szparagów
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
sos:
3 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka musztardy
100 g roztopionego masła, schłodzonego
sól, pieprz (daliśmy cytrynowy)
Ze szparagów odetnijcie zdrewniałe końcówki, ok. 1,5 cm. Zagotujcie wodę z sokiem z cytryny, łyżeczką soli i cukru. Szparagi wrzućcie do wrzątku i gotujcie ok. 5-8 min. Uważajcie żeby ich nie rozgotować! Czas na sos. W garnku zagotujcie trochę wody. W metalowej misce wymieszajcie żółtka z sokiem z cytryny i musztardą. Jak woda zacznie wrzeć, postawcie na garnku miskę tak, żeby nie dotykała wody. Powoli dodajcie roztopione masło. Sos mieszajcie intensywnie dopóki nie zacznie gęstnieć. Zdejmijcie z garnka. Dodajcie pieprz i sól. Szparagi polejcie sosem. Smacznego!