Składniki:
pęczek zielonych szparagów, ok. 500 g, pokrojonych
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula, posiekana
3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 szklanki jogurtu + 2 łyżki do serwowania zupy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
Szparagi umyjcie, odetnijcie zdrewniałe końcówki, pokrójcie w 2-3 cm kawałki. Możecie zostawić 2-3 szparagi do ozdobienia zupy (użyjcie do tego mandoliny do obierania warzyw). Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie cebulę, czosnek, szparagi, wymieszajcie i smażcie ok. 5 minut. Dodajcie wodę, sól i pieprz, gotujcie przez ok. 10-15, aż szparagi zmiękną. Odstawcie zupę do ostygnięcia. Zmiksujcie wszystko. Przecedźcie przez sito. Dodajcie jogurt, skórkę i sok z cytryny. Jeśli trzeba dodajcie jeszcze soli i pieprzu. Podawajcie na ciepło, bądź wstawcie do lodówki do ochłodzenia. Przed podaniem dodajcie łyżkę jogurtu i paski świeżych szparagów. Smacznego!