Tarta cytrynowa

"Życie jest krótkie, zacznij od deseru”. To bardzo mądre przysłowie uczyniliśmy mottem kwietniowego wydania kulinarnych szaleństw z Eintopf. Rodzice zawsze nam powtarzali, że deser powinno się jeść na koniec obiadu. Słynne „nie dostaniesz deseru jak nie zjesz ziemniaczków” było prawdziwym utrapieniem. Obalamy ten kulinarny mit dwoma przepisami. W słodkiej kuchni Eintopf znajdziemy niekoniecznie słodkie składniki. Orzeźwiająca cytryna i delikatne pistacje w połączeniu z innymi składnikami są w stanie zdominować każdy obiad.

Składniki (na formę o średnicy 28 cm)

 

na kruche ciasto:

125 g zimnego masła,

200 g mąki pszennej, tortowej,

50 g cukru pudru,

skórka z cytryny,

żółtko,

2-3 łyżki zimnej wody

 

masa:

250 ml tłustej śmietany (30%, 36%)

125 g cukru,

4 jajka,

125 ml soku z cytryny,

skórka 2 cytryn

 

Masło pokrójcie w drobną kostkę i wrzućcie do miski robota kuchennego. Dodajcie cukier, mąkę i skórkę z cytryny. Miksujcie przez chwilę. Dodajcie żółtko i wodę. Miksujcie, aż składniki się połączą i powstanie kula. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na 15-20 minut.

Rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkujcie i przełóżcie do formy. Obciążcie ciasto fasolą i pieczcie przez 10 minut. Po tym czasie zdejmijcie fasolę i pieczcie jeszcze przez 10 minut.

Wyjmijcie ciasto i odstawcie do przestygnięcia. Temperaturę zmniejszcie do 110 stopni.

W rondelku podgrzejcie śmietanę i cukier (nie może się zagotować). W misce roztrzepcie jajka. Do gorącej śmietany wlejcie jajka stale mieszając. Dodajcie sok i skórkę z cytryny i dobrze wymieszajcie.

Masę delikatnie przelejcie na ciasto. Pieczcie przez 50 minut. Wyjmijcie z piekarnika. Odstawcie do przestygnięcia i włóżcie na godzinę do lodówki. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.