Cukiernicy hotelu Haffner , Michał Wiśniewski oraz Marcin Świerkosz zdobyli tytuł Mistrzów Polski w kategorii desery. Konkurs odbył się podczas siódmej edycji Targów Expo Sweet w Warszawie. 

Tegoroczna edycja miała na celu popularyzację sztuki cukierniczej i gastronomicznej oraz wyłonienie najzdolniejszych kucharzy i restauratorów, którzy potrafią zachwycać artyzmem i smakiem swoich potraw. Cukiernicy z hotelu Haffner idealnie się w te założenia wpasowali. Hasłem przewodnim mistrzostw były „polskie jabłka”. Każda z drużyn (łącznie startowało 17 zespołów) miała za zadanie przygotować deser z jabłkiem w roli głównej.

Zwycięski deser sopockich cukierników to wysublimowane połączenie sorbetu jabłkowego z fenkułem, ciastka z białej czekolady z gałką muszkatołową, galaretki z rokitnika z sokiem z pędów młodej brzozy, jabłek w syropie anyżowo-miętowym, galaretki z selera z fasolą tonką, musu z serka mascarpone z paloną czekoladą, sosu karmelowego z czarną solą, karmelu z pudrem jagodowym oraz piany z mleka z wanilią i cynamonem.

Podczas tej samej imprezy odbyły się także Lodziarskie Mistrzostwa Polski. Tytuł wicemistrzów Polski zdobyli Katarzyna Chudy i Michał Koniński z cukierni T.Deker Patissier & Chocolatier S.C. Trójmiejska drużyna zdecydowanie wygrała w konkurencjach dodatkowych polegających na przygotowaniu najsmaczniejszych lodów waniliowych, czekoladowych i sorbetów.