W Lobsterze po francusku

Edith Piaf i Jacques Brel to jedni z wybitnych przedstawicieli piosenki fancuskiej XX wieku. Miłośnicy twórczości tych artystów mieli niepowtarzalną okazję posłuchać ich największych przebojów, a także odkryć nowe kulinarne inspiracje. Wszystko za sprawą Wieczoru Francuskiego w restauracji Lobster w Gdańsku.


Matylda Promień

Wieczór Francuski odbył się w ramach cyklu “Lobster & Art”, w którym restauracja przybliża mieszkańcom Trójmiasta specjały kulinarne i kulturę interesujących regionów świata. Gościem honorowym wieczoru była konsul Francji Monika Tarnowska. Wokalistka Ewa Rzeszotarska oczarowała gości swoją barwą i wprowadziła ich w tajemniczy, intrygujący klimat piosenki francuskiej. Artystce towarzyszyli utalentowani polscy muzycy: Ryszard Łyczko oraz Paweł Zagańczyk. 

Dopełnieniem koncertu stanowiła kolacja, podczas której zaprezentowano tradycyjne, francuskie specjały kulinarne. Goście obecni na wydarzeniu mogli wypróbować takich potraw, jak: Ratatouille, Pâté z gęsich wątróbek, żabie udka, a także wołowinę po burgundzku z kluseczkami i warzywami sous vide. Nie zabrakło również degustacji win i serów francuskich.

- Kuchnia francuska ma w sobie coś urzekającego. Różnorodność smaków i kolorów sprawiają, że każdy odnajdzie w niej coś dla siebie. Wierzymy, że przygotowane przez nas propozycje zachęcą gości do dalszego odkrywania wyjątkowych, kulinarnych specjałów tego regionu - mówią Danuta Jasik oraz Sylwia Pawłowska, właścicielki restauracji Losbter.

Kolejną propozycją Lobstera będzie Wieczór Hiszpański, podczas którego goście będą mieli okazję obejrzeć występ flamenco, spróbować letniego smaku sangrii oraz skosztować tradycyjnych, hiszpańskich potraw. Wydarzenie odbędzie się już 24 października.

49
10/2014

Piękne, wrześniowe przedpołudnie. Z Adamem Darskim poznajemy się na chwilę przed rozpoczęciem sesji zdjęciowej dla Prestiżu na terenie złomowca Baltic w Gdyni.