Smaki nieba i ziemi

Mule w białym winie i risotto z borowikami ze schabem wieprzowym a na deser mus czekoladowy z owocami - takie przysmaki przygotowywali uczestnicy warsztatów kulinarnych, które odbyły się w restauracji Morska w Sopocie. Była to kolejna odsłona ogólnopolskiej akcji charytatywnej „Smaki Nieba i Ziemi”. 


Max Radke

Akcja prowadzona jest przez fundację Między Niebem a Ziemią opiekującą się dziećmi nieuleczalnie i śmiertelnie chorymi oraz ich rodzinami. Jej zwieńczeniem będzie wyjątkowa książka kucharska, w której swoją wiedzą i pomysłami na smaczne dania dzielą się szefowie kuchni znakomitych polskich restauracji.

W restauracji Morska spotkali się głównie przedstawiciele środowiska prawniczego. Cztery zespoły pod czujnym okiem szefa kuchni Adama Głowińskiego przygotowywały dania z tych samych składników, by na końcu ze smakiem je skonsumować. Co ciekawe, mimo że składniki były te same, to zdarzało się, iż smak tej samej potrawy się różnił. Ktoś dał bowiem więcej czosnku, ktoś z kolei dorzucił więcej grzybów, ktoś inny dorzucił dodatkowy składnik i to wystarczyło by smak potrawy się zmienił.

– Takie niezamierzone eksperymenty prowadzą często do fantastycznych odkryć smakowych. Nie inaczej było i tym razem. Wszystkie potrawy smakowały wybornie – chwalił uczestników Adam Głowiński.

 

Mule w białym winie

Składniki: 500 g muli, 2 ząbki czosnku, 3 g papryczki chili, 7 g natki pietruszki, 10 ml oliwy z oliwek extra vergine, 100 ml białego wina, sól, pieprz, 1 cytryna.

Sposób przygotowania: Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy posiekany czosnek i papryczkę chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy się lekko zrumienią, dodajemy mule i zalewamy białym winem. Wyciskamy sok z cytryny. Gotujemy pod przykryciem około 4 – 6 minut. Przed podaniem posypujemy danie siekaną natką pietruszki i całość mieszamy.

48
09/2014

Jedna z najbarwniejszych i najciekawszych postaci trójmiejskiej kultury.