W kuchni świni się nie podkłada

Na czym polega etyka w kuchni? Jak rywalizują ze sobą szefowie kuchni? Czy dziennikarza można „przekupić” dobrym obiadem? Między innymi o tym, w gdańskiej restauracji Metamorfoza dyskutowali goście spotkania inaugurującego projekt „Gotuje się”. Wśród nich znaleźli się m.in. pomorscy szefowie kuchni, przedstawiciele mediów oraz dostawcy z branży gastronomicznej. Całość zwieńczyła zaskakująca kolacja autorstwa szefa kuchni Łukasza Toczka.


prestiz

Wvogniu pytań Agaty Godlewskiej, redaktor naczelnej magazynu branżowego „Food Service” i Agnieszki Małkiewicz z Horeca Communications znaleźli się: Artur Moroz, szef kuchni i właściciel restauracji Bulaj (Sopot), Rafał Wałęsa, szef kuchni i właściciel restauracji Sztuczka (Gdynia), Adam Woźniak, szef kuchni restauracji Mercato w hotelu Hilton, Grzegorz Nakrajnik, szef kuchni La Cucina (Gdańsk), Łukasz Toczek, szef kuchni Metamorfoza (Gdańsk), Justyna Zdunek, właścicielka restauracji Metamorfoza oraz Filip Gołębiewski (hodowca m.in. jagniąt) i Zofia Zienkiewicz (firma zielarska Lawenda). Wspólnie zastanawiali się przede wszystkim nad tym, czym jest etyka w kuchni. Podczas dyskusji nie zabrakło też kontrowersyjnych komentarzy dotyczących m.in. kulinarnych autorytetów, czy celebrytów. 

- „Etyka w kuchni, czyli nie podkładaj świni” to hasło gdańskiej edycji ogólnopolskiego projektu „Gotuje się! Spotkania do dyskusji”. W planach mamy już kolejne spotkania, bo chyba wszyscy uczestnicy odczuwali niedosyt… Kolejne wydarzenie w Gdańsku planowane jest na jesieni, ale tym razem kij będzie włożony w inne mrowisko – śmieje się Agnieszka Małkiewicz, prowadząca spotkanie.

Gospodarzami wydarzenia w Gdańsku byli Justyna Zdunek i Łukasz Toczek z restauracji Metamorfoza Gdańsk, którzy znani są z realizacji nowatorskich projektów kulinarnych promujących Pomorze. Podczas kolacji wieńczącej owocne dyskusje zjeść można było m.in.  lody z rabarbaru z jagnięciną i pianą z mleka, łososia bałtyckiego z ogórkiem i pianą z kiszonej kapusty, a na deser lody pietruszkowe z czekoladą, biszkopt czekoladowy oraz sok z korzenia pietruszki z mlekiem. Było pysznie...

45
06/2014

Córka Roberta Brylewskiego - legendy polskiej sceny alternatywnej, matka małej Rozalki, wokalistka Enchantii, dojrzała artystka.