Tradycje kulinarne Pomorza

Rolada z jelenia z farszem z dziczyzny najlepszą potrawą regionalną, wyłonioną podczas konkursu „Pomorskie Smaki”. W konkursowe szranki o „Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego” stanęli producenci, kucharze i koła gospodyń wiejskich z całego województwa, a także członkowie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. 


Matylda Promień

Konkurs zorganizowany podczas Jarmarku Dominikańskiego z inicjatywy Urzędu Marszałkowskiego był wielkim świętem tradycyjnej kuchni pomorskiej i bogactwa kultury naszego regionu.

ROLADA Z JELENIA

Rolada z jelenia z farszem z dziczyzny, przygotowana przez Adama Pozorskiego, właściciela Gospodarstwa Agroturystycznego Pod Jeleniem w Wirtach k. Zblewa, urzekła nie tylko jurorów, ale też gości degustujących potrawy.

– Mięso z jelenia jest niezwykle smaczne, pozostawia w ustach wyraźny posmak przez długi czas. Odpowiednio przygotowane, doprawione jest prawdziwym rarytasem. Nie chcę zdradzać naszego przepisu, ale sięga on jeszcze początków XX wieku – mówił Adam Pozorski.

Wygrany mógł być tylko jeden, ale pozostałe potrawy prezentowane podczas konkursu również zrobiły duże wrażenie. Mowa szczególnie o udku domowej gęsi z szandarem przygotowanym przez Andrzeja Majkę z Gościńca Konopielka. Gęsina jest w stu procentach naturalna, dostarczana bezpośrednio przez miejscowych gospodarzy. Czym jest szandar? To ziemniaczana masa podawana tradycyjnie na Kociewiu, wzbogacana boczkiem, gęsią okrasą lub grzybami.

ZUPA BRZADOWA

W mig z talerzy zginęła też kaszubska zupa brzadowa. To tradycyjna potrawa, a przepis na nią nie jest skomplikowany. Jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie i morele – wszystko starannie zasuszone, posypane cukrem, zalane dwoma litrami gorącej wody i gotowane do momentu, aż owoce staną się miękkie. Do tego kluseczki ziemniaczane i danie gotowe.

Co jeszcze zaprezentowano podczas konkursu „Pomorskie smaki”? Udziec jagnięcy w warzywach, z pierogami z płuckami jagnięcymi i słodką kapustą, pierogi pieczone z kaszą gryczaną z sosem grzybowym oraz talerz Jonatan, czyli prawdziwa mięsna uczta, na którą składają się polędwica wołowa, szynka wieprzowa i kiełbasa żywiecka. Podczas konkursu Pomorskie Smaki jurorzy wybierali także produkty regionalne. Zgłoszono 20 produktów w czterech kategoriach.

PIWO STAROGDAŃSKIE

W kategorii „Napoje regionalne” uznanie jury zdobyło Piwo Starogdańskie zgłoszone przez Sebastiana Wawszczaka. Piwo to powstaje w tej samej technologii, na podstawie tych samych receptur, co kultowe przed laty piwo Gdańskie. Warto wspomnieć, że waży je ten sam piwowar, który robił to przez kilkadziesiąt lat w gdańskim browarze. W tej kategorii o Bursztynowy Laur marszałka rywalizowały jeszcze takie napoje, jak: sok truskawkowy, napój żniwiarza, czyli kompot z ogórków, nalewka z owoców aronii oraz potówka, czyli lecznicza nalewka z kwiatów czarnego bzu.

W kategorii „Produkty pochodzenia zwierzęcego” zgłoszono: ser o wdzięcznej nazwie pijana koza, półgęsek tradycyjny, kiszka mięsna czosnkowa, miód lipowy z Wirt oraz czarny salceson ozorkowy, który zdobył największe uznanie jurorów. Ci z kolei mieli duży problem, by wybrać najlepszy produkt pochodzenia roślinnego. Ostatecznie żur z Kaszub okazał się smaczniejszy od żurawiny z Kaszub ucieranej na surowo, jabłka czernińskiego, ciasteczek piaskowych i szampanek.

CHLEB ŻYTNI NA KOZIM MLEKU

Z kolei w kategorii „Inne produkty regionalne” bezapelacyjnie najsmaczniejszy okazał się chleb żytni na zakwasie i kozim mleku wypiekany przez Barbarę Michalak z Gospodarstwa Rolnego U Kaszuba.

Województwo pomorskie znajduje się w ścisłej czołówce na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Producenci żywności z naszego regionu zarejestrowali już 136 produktów. Świadczy to o bogatej, kulinarnej tradycji naszego regionu. Tradycji, którą trzeba odkrywać na nowo, pielęgnować i promować.

36
09/2013

W ciągu dnia biega w dżinsach i bez makijażu, dopiero wieczorem przemienia się w seksownego wampa.