Restauracja Gothic Cafe na Zamku w Malborku dołączyła do prestiżowego grona lokali rekomendowanych przez organizację Slow Food Polska. Wyróżnienie w postaci odznaki Ślimaka otrzymują miejsca, gdzie zjeść możemy nie tylko smacznie, ale też zdrowo, zgodnie z tradycją, bez żadnych sztucznych dodatków, wspierając regionalnych producentów żywności. 

Malborska Restauracja Gothic Cafe pochwalić się może dodatkowo niezwykłym klimatem  i unikatową, historyczną scenerią. Kuchnią zarządza tu zdolny i kreatywny Bogdan Gałązka, który zaprezentował przed komisją w składzie: Jacek Szklarek - prezes Slow Food Polska, Bartosz Budnik - szef kuchni Restauracji Romantyczna na Wzgórzach Dylewskich oraz Wojciech Radtke - szef convivium Trójmiasto - swoje niezwykłe pomysły na dania przygotowane w rytmie slow. 

A co zjemy w restauracji „za siedmioma górami  i siedmioma lasami”? W letnim menu Gothic Cafe wybierać możemy spośród dań: rosół z domowym makaronem, żurek na zakwasie z jajkiem, kotlet schabowy z pieczonymi ziemniakami, fasolą, boczkiem, czosnkiem i duszoną kapustą, marynowana pierś z kurczaka z frytkami serwowane z sałatą i sosem z suszonych pomidorów, pieczona karkówka z kaszą gryczaną, sosem grzybowym, buraczkami z pomarańczową nutą. Zjeść obiad na zamku, to jest coś!

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która określa swój cel jako: „ochrona prawa do smaku”. Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności - szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

Podstawową ideą ruchu Slow Food jest szerzenie prawa do smaku. Dlatego też, organizacja poleca restauracje, w których delektować się można doskonałymi potrawami tradycyjnej polskiej kuchni jak i przysmakami z całego świata. Wybrane restauracje, po przejściu procedury weryfikacyjnej, zostają oznaczone znakiem Ślimaka .