Showroom w… kuchni

Jak atrakcyjnie zaprezentować armaturę i sprzęt kuchenny? To spore wyzwanie, ale jak się okazuje, proste rozwiązania są najlepsze. Tym rozwiązaniem są warsztaty kulinarne. I takie właśnie warsztaty odbyły się z inicjatywy Akademii Kulinarnej Fumenti i firmy Franke. Przedstawiciele Prestiżu też tam byli i m.in. pastę z omułkami i krewetkami jedli.

Morskie przysmaki z majową fantazją – pod tym hasłem uczestnicy warsztatów, pod bacznym okiem szefa kuchni Kamila Sadkowskiego, przyrządzali dania z ryb i owoców morza. To, że dobra kuchnia łączy, jest sprawą oczywistą. Nie dziwi więc fakt, że spotkanie szybko przerodziło się w naprawdę dobrą zabawę, a wszystkie rozmowy, nawet te całkowicie służbowe przebiegały w sympatycznej atmosferze.

– Chodzi o to, by wypróbować to wszystko na żywo, zobaczyć jak nasze sprzęty rzeczywiście działają i przekonać się, że gotowanie może być wielką przyjemnością, a smaki o wiele lepsze, bardziej intensywne i zdrowsze – podkreśla Monika Konaszewska, manager ds. komunikacji marketingowej w firmie Franke Polska.

O spokojną rozmowę jednak jest trudno, bo co chwilę ktoś rozpływa się w zachwycie nad powstającymi daniami.

– Ten łosoś jest rewelacyjny, jakby był zrobiony na parze. Jest wilgotny w środku, nie jest w ogóle suchy – słyszę za plecami głos architekta krajobrazu Roberta Radkiewicza. – Soczysty i smaczny – potwierdza Kamil Sadkowski, współwłaściciel Fumenti.

Choć wszystko było pyszne, to jednak danie główne zachwyciło wszystkich najbardziej. Łosoś z sosem bernaise z puree z ziemniaków i selera podany z sałatą stał się niekwestionowanym bohaterem wieczoru. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza nie tylko tym, którzy go przyrządzili, ale przede wszystkim dzięki innowacyjnej metodzie, jaką został opiekany – z wykorzystaniem programu Wellness dostępnego w piekarnikach Franke Crystal. Pieczenie z wykorzystaniem Wellness trwa dłużej niż w tradycyjnych programach ponieważ proces odbywa się w niższych temperaturach. Pozwala to jednak ograniczyć użycie tłuszczy, a mięso, ryby czy warzywa zachowują wartości odżywcze i smak. To świetna alternatywa dla zwolenników zdrowej, lekkiej i smacznej kuchni.

33
06/2013

Kilka razy w życiu każdego człowieka przychodzi moment na podsumowanie swoich osiągnięć. Gdy umówiłam się na rozmowę z aktorką Tamarą Arciuch okazało się, że ona sama niedawno robiła „swój bilans”.