Przaśny wystrój, ociekająca tłuszczem kuchnia, piwo lejące się strumieniami… Tego w ALTHAUS nie znajdziecie!

Przaśny wystrój, ociekająca tłuszczem kuchnia, piwo lejące się strumieniami… Tego w ALTHAUS nie znajdziecie! Eleganckie wnętrza, smaczne potrawy dla każdego podniebienia i idealnie dobrane do nich wina to znak rozpoznawczy tej debiutującej restauracji bawarskiej. W samym centrum Gdyni ALTHAUS otwiera swoje podwoje dla wszystkich, którzy chcą pobiesiadować w najlepszym stylu.

Oryginalność w prostocie

Kuchnia bawarska nieodłącznie kojarzy się z golonką, knedlami, białą kiełbasą, a wszystko to zakrapiane piwem. Oczywiście tych elementów nie zabrakło w ALTHAUS, choć w innym wydaniu. Chrupiąca skórka i soczyste mięso to znaki rozpoznawcze tutejszej golonki. Sznycel wiedeński z cielęciny podawany z sałatką ziemniaczaną, czy gulasz po bawarsku to kolejne sztandarowe dania tutejszej kuchni. Wszystko doprawiane jest aromatycznymi ziołami, typowymi dla tego regionu, a całości dopełnia bogaty wybór win oraz piwo pszeniczne. Smaczne jedzenie to jednak dopiero początek. Idea restauracji ALTHAUS wydaje się być dopracowana w każdym, najdrobniejszym szczególe. Subtelne, a jednocześnie przytulne wnętrza, niemieckie książki kucharskie na półkach, kelnerki i kelnerzy w doskonale dobranych bawarskich strojach ludowych, wszystko to składa się na niezwykły klimat tego miejsca.

Celebruj chwilę

– Zależy nam, by goście przychodzili do ALTHAUS poucztować. Wraz z kuchnią bawarską chcemy do Gdyni przenieść atmosferę tamtejszych „gasthuasów”, w których rodziny, przyjaciele, znajomi spotykają się przy smacznych daniach i prowadzą niespieszne rozmowy. Takie pozytywne nastawienie do codzienności, przekazujemy wszystkim naszym gościom – podkreśla manager restauracji Paweł Dolata. I rzeczywiście ALTHAUS to miejsce do biesiadowania wprost idealne. Właściciele mają w planach już wkrótce m.in. organizowanie wieczorków bawarskich z muzyką na żywo. To unikalne miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta zaistniało niespełna miesiąc temu. Już zapracowało jednak na stałych bywalców, których niewątpliwie będzie przybywać. To doskonały przykład na to, jak bardzo wciąż poszukujemy miejsc, które nie tylko serwują znakomite dania, ale także pozwalają odpocząć od codzienności i zatrzymać się choć na chwilę.
Uroczyste otwarcie restauracji ALTHAUS odbyło się 6 grudnia. Goście mieli okazję nie tylko spróbować znakomicie przyrządzonych dań kuchni bawarskiej, ale także degustowali ciekawe piwa i wina z tradycyjnych nadreńskich winnic. Wśród serwowanych dan znalazł się m.in. prosiak pieczony w całości, podawanym z oryginalną kapustą bawarską. Częstował nim szef kuchni z Niemiec, szkolący kucharzy restauracji ALTHAUS