Vinissimo restaurant & Wine Bar

Znana restauracja w nowej odsłonie

Sopocka restauracja Sztuczka Bistro, przeszła rebranding: po siedmiu latach zmieniła nazwę na: Vinissimo Restaurant & Wine Bar. Niezmienny pozostał zespół, pyszna kuchnia i miłość do win, ściąganych z całego świata. To idealne miejsce na randkę, spotkanie biznesowe, czy na degustację win. Jest warte odwiedzenia z wielu powodów - sprawdźcie jakich.

Połączenie restauracji, wine baru i sklep-u, w którym kupicie ulubione wina, to nie jest oczywiste rozwiązanie na trójmiejskiej mapie gastronomicznej. To miejsce, w którym budowana jest ciągle kolekcja win, będąca ich znakiem rozpoznawczym. Ponad 400 etykiet, z czego aż 70 dostępnych na kieliszek. Niedostępne wino z drugiej półkuli nie jest dla nich problemem, bo zajmują się również ściąganiem wyjątkowych butelek na zamówienie dla prywatnych klientów.

Właścicielem Vinissimo Restaurant & Wine Bar jest sommelier Łukasz Chwojnicki, który przeszedł ciekawą drogę zawodową. W 2017 pracował w Sztuczce Bistro jako manager. W 2022 wrócił jako właściciel, a od teraz tworzy własną markę. Jedno jest tu niezmienne: pyszne jedzenie na wysokim poziomie oraz selekcja win, spośród których każdy znajdzie coś dla siebie. Za serwis, wina i pracę całej restauracji odpowiada manager - Diana Kalinichenko, która pracowała w najlepszych trójmiejskich restauracjach i posiada spore doświadczenie, które umiejętnie wykorzystuje dbając o gości.

- Konwencjonalne, naturalne, biodynamiczne, legendy, oryginalne, klasyczne – mamy ogromny wybór win. Nasi goście są bardzo zróżnicowani, dlatego nasza oferta jest bardzo szeroka. Wszystko to pozwala nam zadbać o każdego: od początkującego degustatora, po winomana, który wypije do lunchu Colares 1969. U nas panuje winiarski egalitaryzm i tak samo istotne jest dla nas, podstawowe Primitivo jak i Sassicaia, ważne, że i to i to sprawia wam przyjemność. Natomiast najczęściej wybierane są przez gości wina znane i klasyczne: Prosecco, Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii, Rioja, Primitivo, Amarone, Chablis, Niemieckie Rieslingi, Verdejo, Malbec – mówi Łukasz Chwojnicki.

Szefem kuchni, od czerwca 2023 roku jest utalentowany Łukasz Theus, który współpracował z wieloma znakomitościami. W menu znajdują się minimalistyczne dania, oparte na klasyce z sezonowych produktów, które idealnie łączą się z winami. W karcie znajdziemy m.in.: wołowinę Wagyu, dorsza Skrei, czarną zimową truflę, świeże ostrygi, wieprzowinę Ibérico i wiele innych delikatesów. Wszystkie dania są idealne do dzielenia się, czyli celebrowania wspólnie jedzenia przez tzw. sharing. To dobry pomysł na wspólne wyjście ze znajomymi, kolację z ukochanym, czy świętowanie ważnych chwil w życiu.

Vinissimo Restaurant & Wine Bar to nowa marka, pod którą od lutego 2024, działa wcześniejsza Sztuczka Bistro. Znajduje się w Sopocie na ul. Bema 6. Restauracja w delikatnie zmienionym formacie i z tym samym zespołem wciąż serwuje przepyszną i minimalistyczną kuchnię, wspartą ogromną selekcją win i serwisem na najwyższym poziomie.