GĘSIE ŻOŁĄDKI Z BABĄ ZIEMNIACZANĄ I PIKLOWANYMI BURAKAMI

Restauracja Polskie Smaki


prestiz

Składniki:

800g gęsich żołądków (ok. 7-8 połówek), 1kg tłuszczu z gęsi, 4 gałązki tymianku, 4 ziarna jałowca, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu, 2 listki laurowe,Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Żołądki oczyścić ze skórki, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć. Zamarynować w przyprawach i zostawić na dobę. Po upływie tego czasu, żołądki należy oczyścić z przypraw i zanurzyć w gorącym tłuszczu. Gotować powoli, na małym ogniu, przez mniej więcej 2-3 h w temperaturze 95°C. Tak przygotowane żołądki podajemy na babie ziemniaczanej z piklowanymi buraczkami.

BABA ZIEMNIACZANA

Składniki:

1kg ziemniaków puree, 1,5kg surowych, tartych ziemniaków, cebula, 8 szt. jaj, 0,5kg mąki pszennej, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy, wkładamy do formy wysmarowanej tłuszczem lub plastrami słoniny i pieczemy około 1h i 45 min w temperaturze 180°C.

119
11/2020

Trzydzieści sześć lat przeżyli jako para. Mieszkali w Szczecinie i Świnoujściu, by pewnego dnia osiąść na stałe w Sopocie. Ewa i Arek Hronowscy od blisko ćwierć wieku wywracają do góry nogami rozrywkowo-kulturalną mapę Trójmias