SUKCES KULINARNEJ 

REPREZENTACJI POLSKI

Drużyna Culinary Team of Poland zdobyła brązowy medal w kategorii dań regionalnych podczas najstarszego i największego konkursu sztuki kulinarnej na świecie – Międzynarodowej Olimpiady Kulinarnej (IKA).


prestiz

Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna to najstarszy i największy konkurs sztuki kulinarnej. W połowie lutego w Stuttgarcie swoje umiejętności zaprezentowało około 2000 kucharzy i cukierników z ponad 60 krajów. Wśród uczestników walczących o medale znalazły się dwie drużyny narodowe z Polski – seniorów i juniorów. W tej edycji, podobnie jak w 2008 roku, kucharze z Polski zdobyli brązowy medal w kategorii: kuchnia regionalna. 

Zadaniem drużyny było przygotowanie ściśle określonych rodzajów dań opartych o lokalne produkty z całej Polski. Nie zabrakło stynki, szprotki, oscypków, kawioru ze ślimaka, kaczych języków, dziczyzny i polskiego miodu. Wśród zwycięskich dań na regionalnym stole znalazły się m.in. terrina z królika owinięta w blanszowane liście kapusty w popiole ze skórki ziemniaka, rolada z łososia jurajskiego w owijce z mleka owsianego i pieczonego buraka oraz rolada z korzenia pietruszki i kalafiora ugotowanych w mleku, z dodatkiem masła, z kalafiorem zielonym i młodymi marchewkami gotowanymi sous vide.

- IKA jest dla mnie jednym z najważniejszych międzynarodowych wydarzeń kulinarnych - mówi Mariusz Wolski, jeden z reprezentantów Culinary Team of Poland. - Na Olimpiadzie zaprezentowałem pralinę z pasternaka z rokitnikiem, fasolą tonka, bakłażanem, kawiorem z rokitnika, kaszą gryczaną prażoną, demi glace wegańskim oraz ciastko cygaretkowe. Przystawka przeze mnie przedstawiona wpasowuje się w ideologie zero waste, zgodnie z którą staram się generować jak najmniej odpadów, a wszystkie odrzucone materiały mają stać się zasobami. Smaki i produkty oparłem na stylu życia wegan, w którym wszelkie produkty wytworzone poprzez eksploatację zwierząt nie mają zastosowania. Użyta przeze mnie jagoda rokitnika wpisuje się w kulturę Gdańska, jako owoc symbolizujący ten region.

W skład Culinary Team of Poland 2020 weszli: Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Krzysztof Gradzewicz, Grzegorz Parczewski, Zbigniew Korzeniowski, Andrzej Ławniczak, Jacek Kempa, Ireneusz Koniuszek, Łukasz Lewandowski, Kamil Hildebrandt, Damian Dopieralski, Michał Przewoźnik, Piotr Zawalich, Sebastian Cichy, Bartosz Zwolankowski, Przemysław Gościniak, Łukasz Gościniak, Mariusz Dąbała, Mariusz Wolski, Piotr Lewtak, Monika Ignaciuk, Aleksandra Borowska i Wojciech Rzepeck.

- Zespół jest młody i dlatego bardzo rokujący i perspektywiczny, złożony z kucharzy, którzy chcą zdobywać szczyty – mówi Krzysztof Szulborski / Executive Team Manager. - Chociaż zajmowałem się kompletną organizacją wyjazdu, to czułem się w obowiązku pozostać z drużyną podczas całych 24 przygotowań dań konkursowych. Dla mnie tegoroczny brąz smakuje jak złoto, bo widzę błysk w tym teamie i ogromną chęć rywalizacji. Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak tylko organizować kolejne wyjazdy, podczas których bronić będziemy honoru kuchni polskiej.

IKA odbywa się co cztery lata i uczestniczą w niej zespoły z kilkudziesięciu krajów z całego świata, czyli kilkaset ekip kucharsko-cukierniczych. Wcześniej Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jako Culinary Team of Poland, uczestniczyło w Olimpiadzie już czterokrotnie, zdobywając w kategorii kuchnia regionalna aż dwa medale - w 2008 brązowy, a w 2016 srebrny.