KASZUBSKA TRADYCJA W NOWYM WYDANIU SZCZAWIOWA Z JAJKIEM

BIÔŁI TRUS – RESTAURACJA NAD JEZIOREM

Składniki:

  • rosół,
  • wędzone żebra wieprzowe,
  • szczaw,
  • chrzan,
  • śmietana,
  • sok z cytryny,
  • serek śmietankowy,
  • szpinak,
  • czerwona cebula,
  • masło,
  • ziemniak,
  • mleko,
  • tymianek,
  • jajko

 

Przygotowanie:

Gotujemy wywar rosołowy na wędzonych żebrach, dodajemy chrzan i szczaw, doprawiamy śmietaną, serkiem, solą, cukrem i sokiem z cytryny. Żebra dusimy na cebuli z masłem i łączymy z blanszowanym szpinakiem. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i mleku z tymiankiem, mielimy je na puree i układamy na talerzu. Dodajemy żebra z cebulą i szpinakiem oraz jajko na miękko panierowane w panko. Całość zalewamy wywarem.