Piekarnia - Cukiernia Ziarenko

Składniki:

250g herbatników Petit-Beurre, 700 g sera mielonego (z wiaderka), 230g masła, 1 jajko, 120g cukru, pół budyniu śmietankowego, 10g cukru waniliowego, 100g czekolady, pół słoika musu z malin lub truskawki 

Przygotowanie

Spód

W rondelku rozpuścić 180g masła po czym dodać rozdrobniona czekoladę i dokładnie mieszać aż wszystko ładnie się różności. Rozpuszczoną masę wlewamy do 250g drobno rozgniecionych lub zmiksowanych herbatników i mieszamy aby sie dobrze połączyło. Masę wykładamy na spod tarty i dokładnie rozklepujemy.

Masa serowa

Żółtko z jajka dodajemy do 700g masy serowej, dodajemy pół saszetki budyniu, 10g cukru waniliowego, 120g cukru oraz 50g wcześniej rozpuszczonego masła. Dokładnie mieszamy i wykładamy na uklepany spód. 

Pieczemy w temperaturze 180 C przez 20 minut. Po wystygnięciu sernika na górę wykładamy pół słoika musu malinowego lub truskawkowego oraz dobrze rozsmarowujemy.