KASZUBSKA TRADYCJA W NOWYM WYDANIU   

TARTA SZPINAKOWA

PIEKARNIA - CUKIERNIA ZIARENKO


prestiz

Składniki:

350 ml zalewy: mleko, jajko, łyżka śmietany 30%

farsz: szpinak 250g, ser feta 200g

ciasto: mąka pszenna, masło, jajko, woda, sól

olej 20g, kilka sztuk pomidorków koktajlowych, sól pieprz

 

Przygotowanie:

Na stolnicę wysypujemy mąkę i dodajemy zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło i 1 jajko. Ciasto należy rozwałkować, następnie delikatnie wymieszać z zalewą i ugniatać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wyłożyć nim dno oraz boki formy na tartę. 

Szpinak drobno siekamy i szklimy go na oleju aż do momentu odparowania nadmiaru wody. Zestawiamy patelnię z ognia i dodajemy pokrojony ser feta dla smaku przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na wcześniej delikatnie podpieczone, zarumienione ciasto, wykładamy farsz szpinakowy i wypiekamy tartę w temp. 190 stopni przez około 20 minut. Po wyjęciu tarty z piekarnika układamy na niej pokrojone pomidorki koktajlowe. 

111
12/2019

Politycznie anarcho - konserwatysta, a do tego zwolennik opozycji i kryptopisowiec.