KASZUBSKA TRADYCJA W NOWYM WYDANIU  

FASZEROWANE KACZE UDKA

BIÔŁI TRUS – RESTAURACJA NAD JEZIOREM

Składniki:

udka kacze, solanka, mąka pszenna i kukurydziana, skrobia ziemniaczana, jajko, kasza jęczmienna, wątróbka kacza, suszona śliwka, masło, śmietana, czerwone wino, czosnek, cebula, majeranek, jabłko, konfitura żurawinowa, rosół, olej, ocet, sól, cukier, pieprz, gorczyca

Przygotowanie:

Kacze udka solankujemy 16 godzin, trybujemy kości i formujemy w balotine, gotujemy 16 godzin w 75°C, następnie obsmażamy na gęsim tłuszczu na złoty kolor. Robimy panierowane aranchini z  ragu na bazie mielonej wątróbki połączonej ze śmietaną, kaszą jęczmienną, czosnkiem, cebulą, czerwonym winem i śliwką, doprawioną solą i pieprzem. Całość panierujemy w jajku oraz bulce tartej i smażymy. Podajemy z jabłkiem pieczonym z konfiturą żurawinową. Polewamy sosem drobiowym na rosole i soku z kaczki oraz glazurą majerankową.