Gotowanie na Świętojańskiej

Tysiące turystów przyciągnęła tegoroczna edycja festiwalu Kulinarna Świętojańska. Swoimi daniami pochwaliło się prawie czterdziestu restauratorów.

Szlak kulinarny centrum Gdyni to najstarszy w Polsce miejski projekt promujący turystykę kulinarną. Co roku przyciąga stałych fanów oraz tych, którzy podążają za najnowszymi trendami kulinarnymi. Restauratorzy nie tylko serwowali specjały inspirowane kuchniami z różnych stron świata, ale również przyrządzali je na oczach odwiedzających.

W tym roku sympatię festiwalowych gości zyskała zupa rybna oparta na przepisie jednego z szefów kuchni gdyńskiej firmy „Gadus”. Smaki kuchni roślinnej zaprezentował podczas gotowania na żywo Jan Kilański – finalista programu TOP Chef, a oryginalne wariacje na temat kuchni Pomorza zademonstrował z kolei szef kuchni restauracji „Biały Królik” – Rafał Koziorzemski. Autorską wizję dań bazujących na rybach i owocach morza zaprezentował duet - Jacek Fedde wraz z Tadeuszem „Krewetką” Dobrowolskim, podkreślając przy tym kulinarny rodowód miasta „z morza i z marzeń.” 

Podczas tegorocznej edycji wyróżniono najaktywniejszych restauratorów. Organizatorzy wraz z Gdyńską Radą Turystyczną przyznali statuetki szefom kuchni, zaangażowanym w promowanie Szlaku Kulinarnego - Jackowi Fedde oraz Dianie Volokhovej. Restauracja „TRAFIK – Jedzenie i Przyjaciele” została uhonorowana za aktywne wspieranie projektu Szlaku. Z kolei wyróżnienie kulinarnego debiutu za rok 2018 przypadło restauracji „Honolulu Wise Food”.

W trakcie imprezy nie zabrakło także innych atrakcji, takich jak: kulinarne quizy z nagrodami, a także porywający Bieg Kelnerów, który nawiązuje do historycznych zawodów kelnerskich w Gdyni z lat 30.