Krzysztof Makowski, Menya Masashi

Ramen to tradycyjne japońskie danie, które miało swój początek jeszcze w latach dwudziestych XX wieku. Współcześnie zyskuje na popularności nie tylko w Japonii, ale i na całym świecie, jako modne jedzenie uliczne. 

Składniki:

  • Bulion na bazie wieprzowiny i ryby
  • Makaron własnej produkcji
  • Jajko marynowane w sosie sojowym
  • Nori
  • Szczypior Parade
  • Sezam
  • Krewetka w tempurze
  • Tare

Przygotowanie:

Bulion przygotowuje się z wieprzowiny, suszonego tuńczyka i wodorostów kombu. Gotowany jest przez 10-12 godzin. Makaron robiony jest własnoręcznie przez naszych kucharzy, główne jego składniki to: mąka pszenna, woda, jaja. Do smaku dodajemy esencjonalne sosy tare. 

Ramen podajemy z zieloną cebulą dymką, dwiema połówkami marynowanego jajka w sosie sojowym, wodorostami nori i na koniec sypiemy sezamem. Na górę kładziemy kiełki pora , bambus, sezam wasabi, pomidorki cherry, nori, tare krewetkowe i smażone krewetki w tempurze. 

Ramen podaje się bardzo gorący, prawidłowo nawijamy makaron na pałeczki i popijamy wszystko pysznym bulionem. 

Idealne dla wiecznie głodnych miłośników pysznego, pożywnego jedzenia.