Kuba Winkowski, pochodzący z Sopotu najlepszy szef kuchni Wielkiej Brytanii, poprowadził śniadaniowe warsztaty w Skoma Food Club. To nowe miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta, w którym odbywają się różnego rodzaju warsztaty i spotkania poświęcone gastronomii. 

Kuba Winkowski to zwycięzca najważniejszego na Wyspach konkursu gastronomicznego The National Chef of The Year 2019. Zaproszeni goście przyrządzali z mistrzem śniadanie. Polak, który podbił kubki smakowe Brytyjczyków uczył w akademii kulinarnej Skoma krok po kroku jak przyrządzić idealne jajko poszetowe, inaczej po benedyktyńsku lub w koszulce. To nic innego jak jajko bez skorupki ugotowane w wodzie. Charakteryzujące się ściętym białkiem, płynnym żółtkiem i niezwykłą delikatnością. 

Po warsztatach przyszedł czas na wspólne delektowanie się wynikiem kulinarnych eksperymentów przy pysznej kawie. Goście mieli okazję poznać bliżej historię Kuby, pozadawać mu nurtujące ich pytania i zaczerpnąć wiedzę z dziedziny kulinariów od mistrza.

- Mamy wiele cech wspólnych z Kubą. On bardzo mocno wraca do korzeni, czyli do samodzielnej produkcji żywności. Sam wytwarza wędliny, sery. W swojej kuchni stosuje tradycyjne metody. My również chcielibyśmy podążać za tym trendem i powrócić do potraw, które były smaczne i modne kiedyś – mówi Krzysztof Kozioł, współwłaściciel Skoma Food Club.