Szef Cukierni Hotelu Haffner**** Michał Wiśniewski

Kruchy spód:

  • 100g okruchów (np. herbatniki Petit Beurre)
  • 0,5g cynamonu w proszku
  • 30g mlecznej czekolady
  • 40g masła 82%

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy z masłem i dodajemy resztę składników. Gotową ‘masę’ wykładamy w foremce 

 

Masa serowa:

  • 125g serka mascarpone
  • 125g twarogu sernikowego
  • 165g mleka skondensowanego (słodzone)
  • 35g mleka skondensowanego (niesłodzone)
  • 25g miodu wielokwiatowego
  • 6g żelatyny w proszku plus 30g zimnej wody (dodać tylko kiedy robimy w foremce)
  • 190g ubitej śmietany 33%

Przygotowanie:

Ucieramy serek mascarpone z twarogiem. Następnie dodajemy mleko skondensowane oraz miód i ponownie całość ucieramy przez około 5min. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i na koniec łączymy z ubitą śmietaną (śmietanę ubijamy wcześniej). Całość masy wylewamy do formy. 

*wykończenie wg własnego uznania…

Nas poniosła fantazja  :)