Podwędzany tatar z łososia z musem chrzanowym, marynowanymi warzywami i musztardą francuską

Daniel Chrzanowski

Zafishowani


prestiz

Składniki:

Filet łososia, cebula, opieńki, soliród, śmietana, twaróg, świeży chrzan, musztarda francuska, sok jabłkowy, żelatyna, cytryna, sól i pieprz, wiórki drewniane 

Przygotowanie:

Rozpuszczamy żelatynę w ciepłym soku jabłkowym, dodajemy musztardę francuską i studzimy całość w płaskim naczyniu. Po ścięciu masy wycinamy drobne galaretki. 

Łososia siekamy i mieszamy z solą, pieprzem i oliwą z oliwek. 

Warzywa marynujemy – łódeczki obranej cebuli w zalewie octowej, opieńki w zalewie solnej przez 12h. Do małego rondelka wlewamy około 300ml wody, dodajemy szczyptę soli oraz cukru. Gdy się zagotuje wrzucamy soliród i gotujemy jedną minutę. Po ugotowaniu, cedzimy i hartujemy w zimnej wodzie.

Twaróg miksujemy na gładki mus ze śmietaną i świeżym chrzanem,  doprawiamy solą i sokiem z cytryny. 

Na talerz wykładamy pokrojonego łososia, dekorujemy warzywami i kropkami musu. Dodajemy galaretki i przybranie ze świeżych ziół. Poddymamy całość ok. 1 minuty. 

 

101
02/2019

Z wykształcenia jest rzeźbiarką, maluje też obrazy, ale największą satysfakcję daje jej pisanie. Ma na swoim koncie kilkanaście powieści i opowiadań.