PLACKI ZIEMNIACZANE 

ALEKSANDER KRZYSZTOFIAK – TŁUSTA KACZKA


prestiz

Składniki:

  • 3 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • majeranek 
  • 1 jajko 
  • 50 g mąki pszennej 
  •  kozi ser 
  • burak marynowany 
  • czips jarmuż 
  • olej koperkowy 
  • 0,150 ml kwaśnej śmietany 
  • sól, pieprz 

 

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na grubych oczkach razem z marchewką, cebulę pokroić w piórka, czosnek wcisnąć przez praskę, wszystko razem połączyć z mąką i jajkiem, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Buraki pokroić w plasterki i zagotować w zalewie octowej z liściem laurowym i czosnkiem.

101
02/2019

Z wykształcenia jest rzeźbiarką, maluje też obrazy, ale największą satysfakcję daje jej pisanie. Ma na swoim koncie kilkanaście powieści i opowiadań.