Królewskie BAROLO w Sztuczce Bistro

Barolo – wielkie wino z Piemontu, było głównym bohaterem kolacji degustacyjnej, która odbyła się w restauracji Sztuczka Bistro w Sopocie. Pomysłodawcami połączenia wyśmienitej kuchni Krzysztofa Koniecznego oraz jednego z najbardziej uznanych i rozpoznawalnych włoskich win na świecie, są pasjonaci wina z nowopowstałej grupy Trójmiejscy Sommelierzy.

Podczas kolacji zaserwowano cztery kulinarne propozycje, a wraz z nimi starannie dobrane, wyśmienite czerwone wina. Pierwszą propozycją był duet aromatycznego wina Sorelle De Nicola, Riserva "Barolo" DOCG rocznik 2007, serwowanego przy akompaniamencie surowej, drobno posiekanej wołowiny, połączonej z majonezem truflowym i kruszonką pangratato. Następnie na stole pojawiło się wino San Silvestro, "Patres" Barolo DOCG z 2014 roku, w towarzystwie grzybowego risotto z dodatkiem świeżej pieczarki i parmezanu. 

Trzecia para to kawałek wolno pieczonego boczku podany na sosie z perły tapioki, suszonych  śliwek, z dodatkiem sezamu i rzepy oraz wino Virna Borgogno, Barolo DOCG 2013. Na pożegnanie, na talerzach znalazł się duszony polik z emulsją ziemniaczaną, piklowaną żurawiną i chrustem z pieczonych ziemniaków. Danie podkreślał smak Virna Borgogno, "Cannubi Boschis" Barolo DOCG 2011. 

Każdy zestaw został fachowo skomentowany przez sommelierów, którzy  udowodnili, że Barolo nie tylko wpisuje się we włoskie smaki, ale również będzie stanowiło wyśmienite uzupełnienie do większości dań z kuchni polskiej. Goście przyswoili wiedzę o pochodzeniu wina Barolo, jego historii i walorach smakowych. 

- Postanowiliśmy połączyć trójmiejskich sommelierów, profesjonalistów. Chcemy w otwarty, ciekawy sposób zainteresować innych wiedzą o winie, szerzyć ją. Kolacje degustacyjne, takie jak ta, będą organizowane raz w miesiącu. Poza tym będziemy przygotowywać do Mistrzostw Polski Sommelierów, jak i do egzaminu certyfikowanego na sommeliera. Zależy nam, żeby przekazywać jak najwięcej wiedzy o winach - mówił Dawid Sojka, inicjator powstania grupy Trójmiejscy sommelierzy.

Wino to produkowane jest w winnicach położonych w miasteczku Barolo i okolicznych małych miasteczkach w Piemoncie. 
Powstaje ze szczepów winorośli Nebbiolo, która która występuje tylko w tym miejscu na świecie. Smakuje jak żadne inne wino na świecie. Barolo jest intensywnie czerwone, ma bogaty bukiet i jest bardzo wytrawne. Młode barolo jest mocno kwasowe i bardzo taniczne, przeważają aromaty fiołków, czerwonej porzeczki. Z wiekiem wino szlachetnieje, taniny łagodnieją, a bukiet staje się bardziej złożony, pojawiają się nuty skóry, tytoniu, pieprzu, czerwonych owoców. Z czasem jest coraz ciekawsze, zaskakujące, bogatsze w bardziej wyrafinowane smaki, potrafi rozwijać się nawet
15 lat i więcej.

 

101
02/2019

Z wykształcenia jest rzeźbiarką, maluje też obrazy, ale największą satysfakcję daje jej pisanie. Ma na swoim koncie kilkanaście powieści i opowiadań.