Prestiż patronuje

WINE&FOOD NOBLE NIGHT

poniedziałek, 20 Maj 2013

Wine&Food Noble Night to wyśmienita kolacja zorganizowana dla ponad 1000 gości oraz konkurs kulinarny, w którym udział bierze 12 wybranych restauracji z całego kraju. W tym roku Noble Concierge zakwalifikował do w ścisłego finału dwie trójmiejskie restauracje - White House z Sopotu oraz Tłustą Kaczkę z Gdyni.


Największym uznaniem jury na Wine&Food Noble Night w 2012 roku cieszyła się restauracja Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk. Publiczność doceniła jej mistrzostwo kulinarne, w szczególności przystawkę i danie główne. W tegorocznej edycji do ścisłego finału zaproszono dwie trójmiejskie restauracje - White House z Sopotu oraz Tłustą Kaczkę z Gdyni. Zespoły restauracji pod wodzą szefów kuchni walczyć będą o najlepszą: przystawkę, danie główne i deser. Przed finałową galą we wrześniu, Noble Concierge - organizator wydarzenia, dokonał  selekcji restauracji na podstawie zgłoszeń, które rozpatrzone zostały do 15 maja 2013. Specjalnie powołana komisja konkursowa zweryfikuje serwowane menu, oceni jakość kuchni, obsługę oraz atmosferę lokalu. Na tej podstawie restauracje zostaną zakwalifikowane do właściwej konkurencji.

21 września 2013 roku publiczność zagłosuje na przygotowywane na żywo potrawy, aby wyłonić wygranych w trzech kategoriach. Osobną kategorią jest rozpatrywanie całości skomponowanego menu, które oceniane jest przez profesjonalne jury.

- Restauracja White House White & została zaproszona do konkursu przez organizatora - Noble Concierge  -  mówi Przemysław Stańczuk, właściciel restauracji. Samo uczestnictwo w konkursie to dla nas wspaniałe wyróżnienie oraz możliwość zaprezentowania naszej kuchni przed szerokim gronem polskiej publiczności. W restauracji skupiamy się na kuchni śródziemnomorskiej w połączeniu z polskimi produktami. Łączymy np. francuskie sosy, dodatki z rybami z Morza Bałtyckiego.

- Dania, które znalazły się w zgłoszeniu odzwierciedlają w pełni charakter naszej restauracji. Część dań, które zostały zgłoszone do konkursu znajduje się w naszej karcie, niektóre ulegną jeszcze zmianie. Przygotowania do finału konkursu ruszyły pełną parą. Nie lada wyzwaniem jest przygotowanie przystawek, dania głównego, deseru dla ponad 1000 osób, w 3 godziny. Wszystkie poczynania logistyczne planujemy na bieżąco, gdyż musimy przenieść całą kuchnię do Warszawy  - dodaje Mariusz Pieterwas, szef kuchni restauracji White House.

Wine&Food Noble Night to prestiżowe wydarzenie kulinarne, które na stałe wpisało się w kalendarz najważniejszych spotkań towarzyskich świata kultury i biznesu.

- Profil naszej restauracji opiera się na kuchni polskiej. Odkrywamy na nowo jej bogactwo, tak dawno już zapomniane. Same dania przygotowywane są według nowych technik przez szefa kuchni Tomasza Mrozika, który z największą dbałością dobiera ich składniki. Dania, które zgłosiliśmy do konkursu Wine & Food Noble Night inspirowane są przede wszystkim świeżymi, sezonowymi produktami. Obecnie ze względu na sezonowość nie ma ich w naszym menu, znajdą się w nim we wrześniu.  - Jesteśmy dumni, że nasza restauracja znalazła się w finale konkursu, w którym startuje tylko 12 restauracji z całej Polski.  Cieszymy się, że będziemy mogli pokazać się szerszemu gronu. Udział w konkursie na pewno będzie znakomitą okazją do propagowania nowoczesnej kuchni polskiej - mówi Agnieszka Łangowska, manager restauracji Tłusta Kaczka w Gdyni.