Prestiż patronuje

Smakuj Trójmiasto edycja wiosenna

Miejsce: Stary Maneż
(godz. 11.00-20.00) sobota, 09 Kwiecień 2016

Miejski Festiwal Kulinarny Smakuj Trójmiasto SPRING EDITION to prawdziwa uczta dla zmysłów – świeże i pachnące wiosenne potrawy, w przyjaznym otoczeniu zabytkowych budynków gdańskiego Garnizonu Kultury. Wszystko to odbędzie się w Starym Maneżu 9 kwietnia od godz. 11.00 – w przestronnej kawiarni z wielką salą koncertową, która pomieści wszystkich gości festiwalu.

Festiwal skierowany jest do wszystkich chętnych nowych doznań smakowych estetycznych i wizualnych, w wydaniu kulinarnym. Restauracje serwują menu dopasowane do tematu festiwalu, w małych degustacyjnych porcjach oraz normalnych, na miejscu i na wynos.

Wysoki poziom serwowanych potraw gwarantują topowe trójmiejskie restauracje, kawiarnie, cukiernie, lokalni producenci i dostawcy oraz twórcy designu.

Partnerem edycji wiosennej Smakuj Trójmiasto jest Gdańsk-Pomorskie Culinary Prestige – projekt pozwalającą odkryć prawdziwy smak regionu, zakorzeniony w jego historii i unikatowych produktach. Partnerami projektu są restauracje z całego regionu pomorskiego gotujące w zgodzie z przyjętą filozofią slow food i serwujące autorskie dania bazując na regionalnych produktach na najwyższym europejskim poziomie.

Wiosną wszystko budzi się do życia i jest to najlepszy czas na wprowadzenie do menu wiosennych kolorów i świeżości płynącej z nowalijek.

Kilkadziesiąt najlepszych trójmiejskich restauracji przygotuje swoją wersję wiosennego menu, w którym zagoszczą:

• potrawy, napoje i desery inspirowane wiosną
• regionalne sery, warzywa i owoce
• sałatki warzywne i owocowe
• kasze, pasty, pesta i makarony
• zupy i kremy
• dania z wołowiną, drobiem, wędliny, ryby i owoce morza
• kolorowe koktajle, shake, lemoniady i wiosenne przekąski
• jadalne kwiaty, zioła
• wiosenne i owocowe słodkości oraz lody
• półprodukty do gotowania oraz akcesoria kuchenne
• kwiaty i dekoracje wiosenne

Atrakcje dodatkowe:

• Wiosenny pokaz kuchni molekularnej Thefood.pl
• Tapasy i Sery, czyli pokazy jak komponować i przygotować stół z przekąskami
• pomysły na wyśmienite rodzinne śniadanka na słodko i wytrawnie
• Food Design, czyli jak komponować składniki na talerzu

Warsztaty:

• ABC ziół oraz tworzenie kuchennych zielników
• Warsztaty florystyczne dla początkujących
• Owocowe warsztaty dla dzieci

Warsztaty są płatne, a ilość miejsc ograniczona, rezerwacji można dokonać pod adresem e-mail: smakuj.warsztaty@gmail.com
Zajęcia warsztatowe odbywają się na antresoli. Więcej info niebawem.

KIEDY? 9 kwietnia 2016
O KTÓREJ GODZINIE? Między 11.00 a 20.00
GDZIE? Stary Maneż, Gdański Garnizon Kultury
WSTĘP: 5 zł
Dzieci do lat 10 wstęp bezpłatny