Prestiż patronuje

Slow Fest Sopot 2023

Miejsce: Sopot Molo
sobota, 24 Czerwiec 2023

SLOW FEST SOPOT

www.slowfestsopot.com

https://www.facebook.com/SlowFestSopot

Na sopockim Molo, przy wspólnym stole gotuje jednocześnie kilkudziesięciu pasjonatów oraz kucharzy reprezentujących renomowane restauracje z całego pomorza. Każdy przygotowuje popisowe dania degustacyjne, którymi zachwycają się nasi goście. Ofertę kulinarną uzupełniają unikatowi drobni wytwórcy z całej Polski.

Slow Fest Sopot jest świetną okazją aby skosztować dania i produkty (regionalne rarytasy, kiszone śledzie, marynowane szyszki, najlepsze sery świata, kandyzowane igły sosny, rzemieślnicze piwa, biologiczne wina, okowity, koniaki, nietypowe alkohole, soki, przetwory, wypieki, oliwy, octy…). Festiwal jest organizowany zgodnie filozofią Slow Food promującą zdrowy tryb życia, chroniącą regionalne tradycje kulinarne, dbającą o szacunek do lokalnej kultury.

Slow Food to największa i najstarsza organizacja tego typu na świecie, zrzeszająca kilkaset tysięcy pasjonatów kulinarnych, aktywistów, producentów, ludzi biznesu, kultury i sztuki. Założona w 1986 roku we Włoszech w opozycji do idei fast food ma swój potężny wkład w historię kultury jedzenia i produkcji żywności. Była i jest inspiracją dla wielu inicjatyw kulinarnych na wszystkich kontynentach.

Przy jednym stole z organizatorami gotowali: Reni Jusis, Jasiek Kuroń, Jacek Szklarek, Tomek Jakubiak, Przemek Bluszcz, Mietek Szcześniak, David Gaboriaud, Rafał Niewiarowski, Mariusz Kucharczak, Tomek Makowiecki, Irek Wojtczak,

Ania Męczyńska, Marysia Sadowska, Kuba Korczak, Michela Lenta.

Cena porcji degustacyjnej: 5 zł

Ceny dań festiwalowych: 15-45  zł

Ceny produktów: wg oferty

Obowiązuje bilet wstępu na Molo 9 zł (ulgowy 4,5 zł)

24 i 25 czerwca, 10:00-18:00, Molo w Sopocie