X Edycja Slow Fest Sopot

sobota, 25 Czerwiec 2022
Miejsce: Sopot Molo

Slow Fest Sopot to jeden z największych i najciekawszych festiwali kulinarnych w tej części Europy. Zyskał zyskał opinię „wyjątkowego wydarzenia kulinarnego” między innymi dzięki: lokalizacji, idei Slow Food, wysokiemu poziomowi kulinarnemu i organizacyjnemu, świetnej atmosferze, wysokiej frekfencji, bogatej różnorodności uczestników, dostępności dla każdego.

Jest wydarzeniem bez precedensu, podczas którego przy jednym stole spotyka się kilkudziesięciu kucharzy (szefów kuchni, pasjonatów, artystów, dziennikarzy, blogerów) i kilkadziesiąt tysięcy gości. Co roku lista partnerów festiwalu powiększa się potwierdzając jego rangę oraz olbrzymi zasięg dotarcia.

Podczas wydarzenia gotowali: Jacek Szklarek, Jasiu Kuroń, David Gaboriaud, Rafał Niewiarowski,
Mariusz Kucharczak, Tomasz Jakubiak, Reni Jusis, Tomek Makowiecki, Ania Męczyńska, Irek Wojtczak, Kuba Staruszkiewicz, Przemysław Bluszcz, Mietek Szcześniak, Michela Lenta. W tym roku lista zaproszonych gości jest w trakcie tworzenia i potwierdzeń. Każdego roku w festiwalu uczestniczy kilkadziesiąt restauracji z Pomorza oraz kilkudziesięciu wystawców/producentów z całej Polski.

SLOW FOOD jest największą i najstarszą organizacją o takim profilu na Świecie. Zrzesza ok 500 tysięcy opiniotwórczych osób, pasjonatów, artystów, producentów, kucharzy, biznesmenów, restauratorów, dziennikarzy itp. Marka jest synonimem szlachetnych idei i wysokiej kultury. Być sygnowanym Slow Food to ogromne wyróżnienie na świecie. To właśnie Slow Food wykreował panującą od lat modę na: regionalizm, ochronę prawa do smaku, szacunek dla tożsamości miejsca i wspieranie drobnych, lokalnych producentów. Marka Slow Food gwarantuje wysoki poziom produktów oraz ich przetwarzania.