LUKSUSOWY MINIMALIZM

247 m2 powierzchni użytkowej ma dom jednorodzinny pod Gdańskiem. Spektakularna, nowoczesna bryła budynku była inspiracją dla architektki wnętrz, Beaty Albrecht. Wnętrze jest urządzone w stylu nowoczesnym, króluje dobry design i dyskretny luksus w duchu minimalizmu. 

Piętrowy dom wolnostojący zaprojektowany został przez architekta Leszka Kalandyka. Nowoczesna forma budynku w połączeniu ze stonowanymi kolorami elewacji i płaskim dachem sprawia, że dom emanuje charakterem i wzbudza zachwyt. Po wejściu do domu odnosi się wrażenie przestronności. To było jedno z głównych założeń projektowych. 

- Inwestorzy  budując swój drugi dom byli świadomi swoich potrzeb. Nacisk stawiali na dużą ilość schowków oraz funkcjonalność. Zależało im, aby większość rzeczy była pochowana, tak aby nie zagracała przestrzeni, stąd odnosi się wrażenie pustki i przestronności. Akcenty postawiłam na modne ponadczasowe dodatki zaprojektowane przez słynnych światowych projektantów, tj. duża lampa wisząca nad schodami Raimond Suspension Light firmy Moooi, srebrna lampa Mercury firmy Artemide w salonie, czy kinkiety Puck Wall Art firmy Vibia w łazience – mówi Beata Albrecht, architekt i właścicielka Pracowni Projektowej Ajot.

Jednym z najciekawszych pomieszczeń jest kuchnia z jadalnią. Zaprojektowana została w jasnych barwach, a akcentami są czarne okna, drewniane oparcia krzeseł, miedziane lampy nad stołem oraz pomarańczowa sofa przy oknie idealna do wypicia porannej kawy w komfortowych warunkach. Salon został zaaranżowany w chłodnych barwach - duża niebieska sofa z kolekcji Moma Studio, wykończona w połyskującym zamszowym materiale stanowi wygodne miejsce spotkań dla całej rodziny. Łazienka gościnna zaprojektowana została w szaro - białej kolorystyce. Akcent stanowi miedziana lampa nawiązująca do lamp wiszących w kuchni. 

Na piętro prowadzą schody wykończone płytkami wielkoformatowymi w odcieniu jasnego beżu. Ściany boczne zostały wykończone w tynku dekoracyjnym, podświetlenie schodów zaś zostało zaprojektowane poprzez wpuszczenie taśmy led na krawędzi stopni. Zamiast balustrady zdecydowano się na pionowe linki stalowe. Po wejściu na piętro cała część po prawej stronie została wykończona fornirem bambusowym. Rozwiązanie to pozwoliło ocieplić strefę prywatną rodziny. 

Z korytarza drzwi prowadzą do łazienek i sypialni domowników. W sypialni uwagę zwraca duże lustro nad wezgłowiem łóżka oraz niezwykle wygodny, biały fotel. Główna łazienka przy sypialni została zaaranżowana w tej samej idei projektowej - głównie przyciągają uwagę oryginalne w swojej formie kinkiety nad wanną oraz piękne baterie z kolekcji Axor Starck. To prawdziwa oaza domowego relaksu. 

98
11/2018

W młodości był barmanem, pojechał też na saksy do Wiednia, gdzie sprzątał mieszkanie bogatej Austriaczki.