NIEWIELKA FORMA, WIELKA REFORMA

To sopockie poddasze nie przypomina dziś́ siebie z dawnych lat. Wprawne oko projektantki wyłowiło drzemiący w tej ruinie wielki potencjał i w efekcie ta niewielka przestrzeń́ po kompletniej reformie osiągnęła niezwykle atrakcyjną formę. 


prestiz

Cechą przewodnią miał być́ nieformalny charakter. Miało być niedrogo, niebanalnie i niezobowiązująco. Do tego jasno. Nie udałoby się to bez zastosowania wielkiej ilości okien połaciowych. Znajdują się one dosłownie we wszystkich pomieszczeniach. Pojawiły się też zwykłe okna i potrójny porte-fenêtre. 

Do wnętrza wchodzi się przez czarno-białą kuchnię. Uwagę zwraca przepiękna, czarna bateria oraz pionowy grzejnik żeberkowy lakierowany na czarno. W pokoju dziennym króluje odzyskana na całej długości ściany oryginalna cegła sprzed ponad wieku oraz niezwykły obraz autorstwa Alicji Domańskiej z serii Talizmany, stworzony przez nią specjalnie do tego wnętrza. 

Eleganckie lampy z białymi, tkanymi abażurami świetnie zgrały się z popularnymi meblami marki Ikea, które jednak zostały przetapicerowane na kolor jasnoszary, tak by pasowały do projektu. Podłoga na poddaszu to szczotkowany, olejowany dąb, który wg. konkretnych wytycznych autorki projektu został wykonany z wypełnieniami w kolorze czarnym. Techniczne oświetlenie, ogrzewanie, klimatyzacja oraz wbudowane moduły głośników i radio-odtwarzaczy sterowane są przez nieskomplikowany, inteligentny system knx. 

Niewielki korytarz, w którym znajduje się garderoba prowadzi do dwóch sypialni. Przejście to można dowolnie modyfikować, zamykając i otwierając ukryte drzwi przesuwne. Większa sypialnia jest przestronna i w pełni komfortowa. Zachowano w niej słupy, belki i podpory stawiając ścianki tak, by ich nie ukryć́, a właśnie wydobyć́ całe piękno i historię. 

Pomieszczeniem, które robi największe wrażenie jest jednak łazienka - wysoka, wygodna i jasna. Tu również udało się odkryć́ belki i słupy uzyskując unikalny charakter. Czarne baterie Zucchetti, polerowane płyty Maxfine FMG, minimalistyczna ceramika Kartell by Laufen, a także niebanalny przycisk spłuczki oraz artystyczne podejście do strefy prysznicowej sprawiają, że ta łazienka zachwyca i nie pozostawia
nikogo obojętnym.