ŚWIATŁO NA MORZE

Ekspozycja południowa oraz północna, widok na morze, gigantyczne okna, przez które wpada chłodne, nadmorskie światło - kiedy pierwszy raz zobaczyłam mieszkanie w Silver House od razu wiedziałam, że będzie to wyjątkowe wnętrze i cieszyłam się, że inwestorzy zlecili aranżację właśnie mojej pracowni.

Nasza pracownia chętnie zajmuje się całością wykonania wnętrza wraz z nadzorem budowy, zakupów, wyposażeniem, montażem i detalami. Przy projekcie Silver House uczestniczyły dwie projektantki, Monika Potorska oraz Pola Szepelowska. Nasza dewiza to maksymalizacja przestrzeni przy minimalnych zabiegach dekoracyjnych. 

 

Głównym założeniem była zmiana układu przestrzennego wnętrza, wykorzystanie dwustronności mieszkania oraz optymalne otwarcie przestrzeni przy pozostawieniu funkcji: salon, aneks kuchenny, trzy sypialnie, dwie łazienki. Aranżacja wnętrza zaproponowana przez pracownię była nietypowa, układ zakładał oryginalne położenie kuchni, w formie kieszeni z wyspą po środku oraz dalszej kontynuacji funkcji dziennych. 

 

Taka aranżacja pozwoliła nam na odzyskanie powierzchni na wszystkie funkcje. Wrażenie monumentalności wnętrza uzyskałyśmy poprzez zastosowanie bardzo gładkich i prostych podziałów: bezopaskowe  drzwi na pełną wysokość, szafy wnękowe, lustro, brak ostrych kątów. Duże płaskie powierzchnie zostały skontrastowane minimalistycznymi, drobnymi listwami przypodłogowymi, wąskimi klepkami drewna na podłodze oraz delikatnymi meblami. Całość doprawiona jest graficznymi podziałami oraz akcentami czerni – w postaci, fug, kabli typu string czy w końcu okrągłym włącznikom w stylu retro. 

Akcenty retro, pojawiły się nie bez powodu. Gdynia znana z modernistycznej architektury, jest minimalistyczna oraz w wyjątkowy sposób inspirowana architekturą marynistyczną. To okrąg oraz łuk, biel i czerń (mocne kontrasty) są przez nas ukochane i przeniesione do wnętrza Silver House. Kształty pojawiają się w projekcie w formie lamp, wyobleń ścian, włączników elektrycznych, formy luster i innych. 

Całe wnętrze jest monochromatyczne, kolorystyka zbudowana jest na odcieniach bieli, szarości i akcentującej czerni, połączonych z ciepłym dębowym drewnem. Jedynym barwnym akcentem w mieszkaniu jest obraz wiszący
w salonie - autorstwa - Joanny Cisek.

 

Projekt doceniany wśród specjalistów z branży:

Urządzamy.pl - Wnętrze roku 2017. Nagroda główna – projekt sypialni

Sztuka-wnętrza.pl - Wnętrze roku 2017 – wnętrza prywantne - nominacja

 

89
02/2018

Czesław Lang, ikona polskiego sportu, ma 63 lata, a kondycję trzydziestolatka. Oddycha pełną piersią, czerpie z życia to co najlepsze, choć jeszcze niedawno jego życie wisiało na włosku.