MISTRZOSTWA SOMMELIERÓW

18 sommelierów z Polski, Łotwy, Litwy i Słowacji rywalizowało w Hotelu Haffner w Sopocie w pierwszej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów Calvet Sommelier Cup by Grands Chais de France. Zwyciężył Polak, Kamil Wojtasiak z warszawskiej restauracji Butchery & Wine. 


Matylda Promień

Do ścisłego finału konkursu przeszli także Roberts Brencēns z Łotwy i Adam Michocki, pracujący na co dzień w Londynie. Konkurs miał dwa etapy. Na zamknięte dla obserwatorów eliminacje składał się test z wiedzy o winie, pisemna degustacja oraz praktyczna część indywidualna. Finał, odbywający się na scenie przed publicznością, sprawdzał przede wszystkim praktyczne umiejętności młodych sommelierów. 

Wśród zadań znalazły się m.in. degustacja w ciemno, dobranie potrawy do wina, a także obsługa trzech stolików, przy których zasiedli jurorzy wcielając się w role klientów. Finaliści musieli też określić nazwę koktajlu na podstawie listy składników, opisać znaczenie kilku francuskich określeń ze świata gastronomii, czy podać liczbę lub datę związaną z konkretnym wydarzeniem lub faktem ze świata wina.