SEAFOOD STATION

Fishermens Warf w San Francisco i Mercado da Ribeira w Lizbonie, słynne targi rybne były inspiracją do zaprojektowania wnętrza restauracji SeaFood Station w Sopocie. Architekt dr Jan Sikora zaprojektował wnętrze klimatyczne, z charakterem a jednocześnie proste i autentyczne. 


prestiz

Inspiracją dla inwestorów były liczne podróże do klimatycznych nadmorskich miejscowości. Zależało im również, by wnętrze korespondowało z klimatem Sopotu, nadmorskiego kurortu z tradycjami. 

Podczas swoich podróży, m.in. do kolonialnego Manaus w brazylijskiej dżungli, dr Jan Sikora wykonał dziesiątki szkiców detali, które posłużyły jako inspiracja do projektu. Wnętrze jest więc surowe, ale uwagę zwracają designerskie smaczki, jak np. Klasyczna lampa "Mimosa" firmy Atelier Areti, unikalny zegar "Barcelona" firmy Nomon, czy też waga wyprodukowana w Lubelskiej Fabryce Wag, obowiązkowe narzędzie na każdym targowisku czy w sklepach Społem w czasach PRL. 

Ściany wyłożone są białymi kaflami wyrabianymi tradycyjną metodą. Ściany świetnie korespondują stylistycznie z podłogą ułożoną w szachownicę z czarno – białych kafli. Elementami kontrastowymi są niebieska okładzina na ścianach, niebieska kanapa oraz bar wykończony drewnianymi belkami i białym marmurem. Uwagę zwraca też długi, drewniany stół typu common table. Całość uzupełniona jest detalami luźno nawiązującymi do historycznego Sopotu: zdobione drzwi, marmur bianco carrara, okładziny drewniane czy tapicerowana kanapa.

s
75
12/2016

Filolog, radiowiec, kiedyś pan z marketingu, teraz dzień po dniu w TVN24 i osobiście w Radiu Gdańsk. Pracuje w Warszawie, mieszka w Gdyni, bo bez morza nie może. Ma 40 lat i lubi swoje zmarszczki.