Winnice chorwackiej Slawonii

Od najstarszych na świecie winiarni w Kutjevo, po nowoczesne w Ilok - wycieczka do Slawonii w Chorwacji z pewnością uszczęśliwi każdego konesera win. W tym regionie położonym w północno - wschodniej części kraju uprawiany jest najpopularniejszy szczep winorośli - Graševina.

Chorwacja to kraj o bogatych tradycjach winiarskich. Zarejestrowanych jest tutaj ponad 41 tysięcy hodowców winorośli i ponad 1600 producentów wina. Produkcja tego trunku zalicza się do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów chorwackiej gospodarki. 

Z produkcji wina słynie przede wszystkim Slawonia. Ciepła jesień w tym regionie przyciąga wielu turystów i smakoszy wina, którzy poza unikalnymi gatunkami win, mogą tu również spróbować wyśmienitych potraw lokalnej kuchni oraz wybrać się na wycieczkę po okolicznych winnicach. 

Region Slawonii położony jest w międzyrzeczu Sawy, Drawy i Dunaju. Na żyznych glebach uprawiane są słynne winogrona, a na jakość slawońskiego wina dodatkowo ma wpływ wyjątkowy klimat – temperatury jesienią są tu często wyższe niż na wiosnę. Te szczególne czynniki geograficzne oraz mikroklimat mają wpływ na charakterystyczny smak slawońskich win.

Typowe slawońskie specjały to świeże, harmonijne i przyjemne w smaku białe wina, takie jak Graševina (ryzling reński), Chardonnay i Traminer. W regionie produkuje się również owocowe, pełne w smaku wina czerwone, takie jak Pinot noir. Najlepszym okresem na wycieczkę po bujnych slawońskich winnicach jest jesień. 

W Żupanii pożedzko - slawońskiej leży Złota Dolina, która otoczona górami i Dunajcem, słynie z wyśmienitych, wielokrotnie nagradzanych na całym świecie win. Na winnych szlakach w Złotej Dolinie należy odwiedzić trzy główne winnice: w miejscowościach Kutjevo, Pożega - Pleternica i Pakrac. 

Kutjevo to jeden z największych chorwackich eksporterów wina. Winiarnia w Kutjevo może też pochwalić się imponującą kolekcją win zgromadzonych w swoich zabytkowych, najstarszych na świecie piwnicach, których historia sięga roku 1232. Najpopularniejsze marki win, produkowanych w tym regionie to między innymi: Caglin, Kaptol, Velika i Kutjevo. Odwiedzając Kutjevo, warto też spróbować słynnej Graševiny i wybrać się na wycieczkę po imponującym Klasztorze Cystersów.

Innym winnym regionem jest Baranja. Tutaj historia uprawy winorośli sięga czasów Imperium Rzymskiego. Między rzeką, a wzgórzem Banska Kosa znajdują się wyjątkowo żyzne gleby, które są idealne do uprawiania winorośli. Dzięki temu w regionie Baranja jest wielu producentów wina oraz winnic, połączonych ze sobą Winną Drogą Baranji.

W Belje, oddalonym o zaledwie półtorej godzinny jazdy od Kutjevo, miłośnicy wina znajdą najbardziej imponująca winiarnię w całym regionie Baranja. Tamtejsza piwnica została wykopana wewnątrz wzgórza, a pierwsze wzmianki o niej pojawiły się już w 1526 roku. Warto odwiedzić to miejsce i odnaleźć takie skarby jak Cabernet Franc z 1949 r. Można tu również skosztować nagradzanych na całym świecie Merlota czy Graševina. 

Na południe od Baranja znajduje się Vukovar, słynący nie tylko ze znalezisk archeologicznych z kultury Vucedol, lecz także z wina produkowanego w regionie Srem. Smakosze wina z pewnością docenią walory starych winiarni, na przykład tych w zamku Odescalchi w Ilok, jak również tych, które idealnie łączą tradycję z nowoczesną technologią. W poszczególnych częściach Slawonii funkcjonuje wiele winiarni