Polska kuchnia z francuskim twistem

Barbara Markiewicz i Wolfgang Dockerill, właściciele restauracji 737 Lentre Ville's.

Krzysztof Nowosielski

Kiedyś piękna zabytkowa willa, później ruina, dzisiaj ekskluzywna restauracja o pięknym wnętrzu zaprojektowanym przez gdyńskiego architekta Krystiana Rassmusa. W Sopocie przy Alei Niepodległości 737 uroczyście otwarto restaurację 737 L'entre Villes. 

Szefem kuchni został Sławomir Hahn, który będzie serwować w nowo otwartej restauracji dania kuchni polskiej, urozmaicone francuskim twistem. Szef stawia również na sezonowość, więc karta będzie się zmieniać cztery razy w roku. Dwa razy w tygodniu do restauracji przyjeżdża też dostawa świeżych owoców morza – w menu nie zabraknie zatem różnego rodzaju ryb, muli, ostryg, homara, czy ośmiorniczek. 

Podczas otwarcia goście mieli okazję spróbować tego, co w najbliższym czasie znajdzie się w menu, m.in. pieczoną pierś z kaczki, żeberka, czy krem z dyni. Nie zabrakło też znakomicie przyrządzonych owoców morza. Goście obejrzeli też pokaz artystyczny przygotowany przez Akrobatyczny teatr Tańca Mira-Art.

Barbara Markiewicz i Wolfgang Dockerill, właściciele restauracji, podkreślają, że obiekt ma funkcjonować nie tylko jako restauracja, ale również miejsce przeróżnego typu spotkań. W restauracji jest bowiem doskonale zaopatrzona winiarnia, oranżeria, palarnia cygar, a także specjalne pomieszczenie do degustacji whisky.